F. T.

Hoţii de lemne acţionează din nou în zona pădurii Bustenari-Cocorăștii Mislii, anunţă reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova. Până aici, nimic nou nici pentru noi, nici pentru oamenii legii. Numai că, într-un comunicat de presă, aceştia precizează că hoții „şi-au schimbat tactica”‘.
În ce constă acesta schimbare a năravului de a fura din pădurile administrate de către Direcţia Silvică Prahova? În faptul că, sâmbătă, în jurul orei 17.50, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, aflat în patrulare pe raza localităţii Cocorăştii Mislii, a surprins o persoană în timp ce tăia un arbore. „În urma verificărilor a reieşit că persoană în cauză a tăiat ilegal şi şi-a însuşit fără drept patru copaci din specia gorun”, se menţionează în documentul de presă al IJJ Prahova. Noutatea vine însă acum: „Bărbatul tăia arborii cât mai aproape de pământ sau unde creşteau doi arbori dintr-un trunchi lăsa doar unul, astfel încât să nu se observe lipsa acestora la o eventuală inventariere a cioatelor”.
Jandarmii au şi n-au dreptate. Au, pentru că, în graba lor de a nu fi prinşi, contravenienţii lasă, într-adevăr, cioatele la vedere. Nu au dreptate fiindcă o astfel de tactică se practică şi înainte de 1990, numai că nu existau jandarmeria sau poliţia – şi uneori, nici pădurarul… –
pe urmele lor.
Materialul lemnos a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Slănic, iar motofierastrul şi topoarele au fost ridicate de către oamenii legii. Cel prins la furat – un bărbat din Cocorăştii Mislii – a fost sancţionat în conformitate cu Legea 171/2010, art. 8, alin. 2, lit. c, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.