Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, cel mai vârstnic suveran în viaţă din lume, a asistat sâmbătă la parada anuală ce are loc cu ocazia aniversării oficiale a Reginei, având alături membri ai casei regale britanice, inclusiv Ducii şi Ducesele de Cambridge şi Sussex, potrivit Mediafax. Data de naştere a reginei Elizabeth a II-a este pe 21 aprilie, însă suverana britanică mai are o aniversare oficială în luna iunie, tradiţional marcată printr-o ceremonie denumită „Trooping the Colour” („Salutul Culorilor). Parada se desfăşoară între Palatul Buckingham şi Horse Guards Parade, un teren destinat paradelor, în apropiere de Whitehall, în centrul Londrei. La parada anuală participă peste 1400 de militari, cu 200 de cai şi 400 de muzicanţi. Regina Elizabeth a II-a a participat la sărbătoarea „Trooping the Color” în fiecare dintre cei 66 de ani ai domniei sale, cu o singură excepţie – în 1955, parada a fost anulată, din cauza unei greve a muncitorilor de la căile ferate britanice. La ceremonie au asistat mai mulţi membri ai casei regale, printre care Ducele şi Ducesa de Cambridge, William şi Kate, Ducele şi Ducesa de Sussex, Harry şi Meghan, Charles, Prinţ de Wales, şi soţia sa, Camilla, Ducesă de Cornwall.
Pe de altă parte, printre absenţele notabile s-au numărat Prinţul Philip, Duke of Edinburgh, consortul suveranei britanice, care ieri a împlinit 97 de ani. Acesta s-a retras din viaţa publică din cauza problemelor de sănătate. O serie de personalităţi au fost înnobilate cu ocazia evenimentului, inclusiv Rosemary Powell, 103 ani, o voluntară a organizaţiei caritabile Legiunea Regală Britanică, actriţa Emma Thompson, laureată a două premii Oscar, scriitorul Kazuo Ishiguro, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, dar şi Mark Carne, director general al companiei feroviare de stat Network Rail.
Înnobilarea lui Mark Carne a fost criticată de numeroşi politicieni şi clienţi ai companiei, nemulţumiţi de haosul creat de schimbări recente efectuate de compania feroviară, a relatat agenţia de ştiri Reuters, potrivit Mediafax.