Consumul de alcool în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani este în creştere, la fel şi numărul sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor, a avertizat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit Mediafax. „Stăm prost la consumul de alcool şi la utilizarea mijloacelor de contracepţie, adică prevalenţa sarcinilor nedorite, pentru că în procente creşterea este foarte mare. (…) În 2016 consumul de alcool a fost cu aproape 20% mai mare decât în 2009, ceea ce este foarte mult. (…) O chestiune care pe mine mă îngrijorează foarte mult este prevalenţa sarcinilor nedorite. În 2013, la elevele de 15-19 ani din România a fost de 53,9%, în 2016 – prevalenţa a fost de 58%”. (…) Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate, abandonul copiilor nedoriţi”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei „Adolescentul încotro?”, organizată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).
Întrebată cum poate Ministerul Sănătăţii să combată aceste fenomene, Sorina Pintea a spus că va fi elaborat un cod cu privire la sănătate. De asemenea, Pintea a subliniat importanţa medicilor în instituţiile de învăţământ. „Elaborarea acelui cod cu privire la sănătate, a legii cadru, acest cod va avea o componentă foarte importantă de prevenţie, apoi implicarea mai mult a medicilor şcolari, pentru că acum medicii şcolari, asistenţii medicali şcolari pot să se implice, având în vedere ultimele modificări legislative. Ministerul Sănătăţii doreşte ca fiecare să-şi facă treaba până la apariţia unei legi a prevenţiei, de care avem absolut nevoie”, a adăugat Sorina Pintea. Specialiştii susţin că România se află pe primul loc în lume cu cea mai tânără bunică, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor de educaţie.
„Suntem pe primul loc având cea mai tânără bunică din lume, avem bunică de 23 de ani şi care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăieşti aşa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educaţie. (…) Educaţia sexuală a copiilor este esenţial să fie începută în şcoli”, a spus preşedintele AREPMF, Valeria Herdea.
Totodată, Herdea susţine că părinţii au un rol important în supravegherea copilului, astfel încât acesta să nu aibă vicii.
„Teribilismul vârstei asociat cu un anturaj greşit şi cu părinţi foarte ocupaţi duce la consumul de alcool. A fi părinte înseamnă a petrece timp cu el, să-l întrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este şi normal că sunt la vârsta în care îşi doresc să vadă, să încerce noi experienţe. (…) Din păcate, riscul consumului de alcool duce la adicţie. Adicţia rămâne ca o boală cronică la care noi estimăm doar vârful icebergului, ce nu vedem sunt îmbolnăvirile”, a adăugat Valeria Herdea.