Andrei Nicolae,
deputat PSD Prahova

După dezbaterile în comisii si obținerea avizelor și rapoartelor necesare, plenul Camerei Deputaților a dezbătut și votat în ședința din 26 iunie propunerea legislativă privind Legea muntelui.
Acestă lege aduce o politică specifică distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care are în vedere reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate și cele montane.
Scopul acesteia este și de a facilita crearea de noi locuri de muncă. Sunt vizate și descurajarea exodului populației tinere, obținerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obținute în fermă, creșterea nivelului de bunăstare a populației, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potențialului local, valorificarea pe plan local și național a produselor montane, tradiționale, agricole, ecologice, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative indiferent de domeniu în vederea creșterii competitivității economice a teritoriului, creșterii calității vieții și menținerea tinerilor în zona montană, creșterea ponderii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii în industria agroalimentară.
Agenţia Națională a Zonei Montane este cea care se ocupă de elaborarea şi implementarea strategiei şi politicilor privind dezvoltarea şi protecţia zonelor montane din România, zone marcate de specificitate, fragile ecologic şi defavorizate economico-social din cauze naturale. În județul nostru, 28 de localități sunt cuprinse în lista zonelor montane defavorizate și alte 15 în lista zonelor defavorizate în condiții naturale specifice.
Zona montană a României constituie un teritoriu special, de interes naţional, acest areal trebuie să beneficieze de o atenție aparte, de aceea este necesară reglementarea modalităților de protecție și dezvoltare inteligentă și durabilă a zonei montane, prin punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale și creșterea puterii economice.