Violeta Stoica

Cea mai amplă acțiune din acest an de căutare a unei persoane dată dispărută în Bucegi s-a desfășurat, ieri, în județul Prahova, pentru găsirea unui parapantist american fiind angrenați sute de angajați ai Ministerului de Interne – pompieri și jandarmi montani – dar și salvamontiști.
Două elicoptere de la Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne au fost implicate în acțiunile de căutare, unul dintre acestea survolând zona începând de la prânz, pentru a fi transmise informații către echipele de zeci de pompieri aflate în așteptare la punctul de comandă de la Bușteni, al cărui coordonator a fost șeful ISU Prahova, lt.col. Mihai Drăgan.
Alte echipe formate din pompieri, salvamontiști și jandarmi au pornit – pe mai multe trasee montane – pentru a căuta eventuale semne ale parapantei și/sau ale americanului dat dispărut.
Ieri dimineață, s-a dat alarma după ce, printr-un apel la numărul unic de urgență 112, s-a semnalat dispariția unuia dintre cei trei cetățeni străini care s-au lansat cu parapanta din apropierea Crucii Caraiman, însă unul dintre aceștia – un american – nu a mai ajuns în Bușteni. După circa patru ore de căutări, acesta a fost reperat din elicopter, aproape de Crucea Caraiman.
Din păcate, bărbatul în vârstă de circa 40 de ani a fost găsit decedat. Trupul acestuia urma să fie preluat, aseară, de salvamontiști, deoarece condițiile meteo au făcut imposibilă intervenția elicopterului cu troliu pentru coborârea echipelor de salvatori.

Parapantistul american dat dispărut ieri dimineață se pare că face parte dintr-un grup de piloți specializați în sporturi extreme, printre care și speedflying, un gen de coborâre foarte riscantă chiar în apropierea peretelui muntelui, cu o parapantă de mici dimensiuni care atinge viteze uimitoare. De altfel, pe data de 1 Iunie, unul dintre practicanții acestui sport extrem a postat, pe pagina sa de facebook, imagini filmate cu o coborâre tip speedflying chiar de lângă Crucea Caraiman.

cautari Bucegi

Circa 100 de pompieri militari au fost în alertă la acțiunea de căutare a parapantistului american dat dispărut în Bucegi, ieri dimineață, în acțiunile de căutare fiind implicate și două elicoptere de la Inspectoratul General de Aviație al MAI care au fost pregătite să participe la misiune, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae. Unul dintre cele două elicoptere a fost de căutare-salvare și a executat o recunoaștere a zonei, iar al doilea – de asistență medicală de urgență.
Trei cetățeni străini s-au lansat cu parapanta din zona Crucii Caraiman, însă doar doi dintre ei au ajuns în Bușteni. Se pare că americanul a fost ultimul care ar fi trebuit să coboare spre Bușteni, însă acesta a fost dat dispărut și, prin urmare, a fost căutat ore întregi atât de salvamontiști, dar și de către jandarmii montani și pompierii militari, plus aparatele de zbor menționate.

cautari - Bucegi
Cei trei iubitori de sporturi extreme făceau parte dintr-un grup de cinci persoane, toți străini, respectiv doi de origine americană, doi neozeelandezi și un englez, ei fiind singurii care s-au lansat în zbor cu parapanta. Din păcate, americanul dispărut nu avea asupra lui telefon sau alt sistem prin care să poată fi reperat.
30 de pompieri au fost comasați la punctul de comandă de la Bușteni și au așteptat rezultatul recunoașterii aeriene, pe baza căruia să se reconfigureze traseul de căutare. La căutări a fost folosită și o dronă.
Americanul a fost reperat, din elicopter, în jurul orei 16.00, pe o stâncă din apropierea Crucii Caraiman.