Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un proiect de lege pentru „instituirea schemei de ajutor de stat pentru creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat”, respectiv de peste 5%, potrivit Mediafax.
„Schema are caracter complex, fiind destinată investiţiilor în zone cu şomaj ridicat, respectiv mai mare de 5%. Se are în vedere compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă din respectiva investiţie, numai dacă angajaţii au salarii superioare câştigului salarial mediu brut lunar pe economie”, se arată în documentul guvernamental.
Schema de ajutor de stat va avea în vedere „susţinerea afacerii până la maxim 100.000 de euro, din care 50% urmează să fie acoperite prin ajutor nerambursabil plătit de la buget doar pentru acoperirea salariilor angajaţilor, aferent noilor locuri de muncă create”.
De asemenea, instituirea schemei de ajutor de stat mai vizează şi „garanţia statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro”, arată proiectul citat.
Iniţiatorul proiectului va fi – potrivit Programului Legislativ – Secretariatul General al Guvernului, iar ca termen de lansare este prevăzută luna mai 2018.