Violeta Stoica

Localitatea prahoveană Valea Doftanei se poate mândri, de săptămâna trecută, cu prima pajiște certificată drept ecologică de pe raza județului, aparținând unei ferme care pune, mai presus de orice, calitatea produselor provenite de la văcuțele din rasa Valdostana.
Deși pe piața românească au apărut tot felul de produse lactate prezentate drept ecologice, foarte puțini sunt aceia care știu că pentru a se ajunge la un asemenea produs este nevoie de parcurgerea a trei etape extrem de dificile. Primul pas este certificarea ca ecologice a pajiștilor și a terenurilor pe care pasc văcuțele, oile sau caprele. Al doilea pas este certificarea animalelor ca ecologice și abia apoi vine ultimul pas – certificarea unui produs ca fiind ecologic, prin urmare fără chimicale dăunătoare sănătății.
O fermă din Valea Doftanei a reușit performanța de a demonstra, la controalele efectuate de către una dintre firmele internaționale de certificare, acreditate de Ministerul Agriculturii, că nu are nevoie de o perioadă de conversie a terenului către unul ecologic, obținând, săptămâna trecută, certificatul pentru 240 de hectare de pajiște.
Reprezentantul legal al fermei din Valea Doftanei, Petre Vasile, afirmă că – deși este foarte dificil – va face și pașii următori: certificarea văcuțelor Valdostana ca ecologice și, mai apoi, a produselor obținute din laptele acestora.

Săptămâna trecută, pe 16 mai, s-a înregistrat o premieră în agricultura prahoveană: o firmă din Valea Doftanei a primit certificat Ecocert de încadrare drept „ecologică“ pentru o suprafață de 240 de hectare de pajiște permanentă, valabil de la jumătatea lunii mai 2018 și până la sfârșitul anului 2019. Deocamdată este singura pășune certificată ecologic de pe 3-eîntreaga suprafață a județului Prahova, lucru confirmat și de directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, Mita Enache.
Reprezentantul fermei IP din comuna prahoveană recunoaște că a fost o perioadă dificilă, în așteptarea rezultatelor de specialitate privind calitatea solului supus certificării în agricultură ecologică. Însă concluziile inspectorului Ecocert au demonstrat că se poate face și agricultură într-un mediu de calitate: “Operatorul deține o suprafață de 272,47 hectare de teren, din care 240,42 hectare supuse certificării ecologice, începând cu data de 4 aprilie 2018, conform primei înregistrări la Direcția Agricolă Județeană. (…) Întreaga suprafață este utilizată ca pășune cu bovinele și ovinele din unitate, animale care nu sunt supuse (n.n. – deocamdată) certificării ecologice. Din anul 2011, operatorul respectă practicile de agromediu. Asupra terenului nu se fac lucrări agricole. Fertilizarea se face prin târlire (n.n. – prin dejecţiile acumulate pe suprafeţele unde animalele rămân în timpul nopţii sau în orele de odihnă din cursul zilei) cu animale din propria unitate”. Mai mult decât atât, spun specialiștii de la Ecocert, exploatația (pajiștea) se află într-o zonă cu grad scăzut de poluare, suprafața de teren supusă certificării ecologice respectând practicile de agromediu de șapte ani, nefiind nevoie de măsuri de îmbunătățire a stării actuale a terenului de 240 de hectare.
Nouă probe de sol au fost prelevate de pe tot atâtea parcele pentru a fi examinate în laborator în vederea stabilirii calității acestora, în total fiind ridicate de pe pășune 20 de kilograme de pământ. Iar rezultatele au confirmat faptul că suprafața respectivă de pe 3-fdealurile din Valea Doftanei merită să dețină certificat ecologic.

• Inspecţii periodice pentru menţinerea calităţii

Obținerea certificatului ecologic nu înseamnă că nu vor mai exista controale până la expirarea perioadei de valabilitate a documentului emis de către Ecocert. Inspecțiile periodice se fac inopinat, iar o variație cât de mică în plus a posibilelor substanțe dăunătoare față de evaluarea inițială ar putea să conducă la eliminarea din sistemul de agricultură ecologică a fermei care a obținut certificarea.
Potrivit site-ului oficial al Ministerului Agriculturii, șapte operatori economici au fost excluși în anul 2017 din sistemul de agricultură ecologică la nivelul întregii țări, ceea ce demonstrează că producătorii care au obținut certificarea sunt verificați periodic și își pot pierde foarte ușor atestatele dacă se abat câtuși de puțin de la reguli.
Și Vasile Petre, reprezentantul legal al firmei din Valea Doftanei care a obținut săptămâna trecută certificatul prin care se atestă că 240 de hectare de teren – pajiște sunt ecologice, este conștient de toate condițiile pe care trebuie să le respecte în următorii ani pentru a menține acest statut.

• Ciobanii, la mare și… grea căutare!

Pentru văcuțele provenite din rasa Valdostana, Petre Vasile caută cei mai buni îngrijitori. Și caută departe de Valea Doftanei, pentru că îndeletnicirea de cioban pare să nu-i mai intereseze pe oamenii locului. “Zilele acestea plec, pentru a angaja ciobani (în permanență, pentru îngrijirea animalelor de la fermă fiind nevoie de trei) la Câmpulung Moldovenesc. Este destul de greu de înțeles de ce este atât de dificil să găsești oameni devotați, care să aibă grijă așa cum trebuie de animale, în condițiile în care – pe lângă cazare, masă și băutură – un cioban primește între 1500 de lei și 3000 de lei net lunar! Salariul unui cioban care muncește în țară a ajuns la nivelul unuia care pleacă la muncă în străinătate, în Italia, de exemplu, plătindu-se 600 de euro, adică echivalentul sumei pe care ar putea să o obțină și în țară…”, a mărturisit reprezentantul fermei din Valea Doftanei.
Ferma prahoveană a mai înregistrat, în vara anului trecut, o altă premieră în Prahova, prin obținerea certificării de “Produs montan” pentru “Caşcaval ţărănesc Valdostana”, “Brânză de burduf Valdostana” și “Caşcavea Valdostana”.