F. T.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova a desfăşurat cinci acţiuni de control și activităţi de îndrumare şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, de către operatori economici. Controalele au fost derulate pe durata a trei zile (3 – 5 mai), iar pe timpul verificărilor au fost depistate 47 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 24 au fost înlăturate chiar pe timpul desfășurării acestor acțiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat 35 avertismente şi 12 amenzi, în sumă totală de 61.000 de lei.
“Principalele deficienţe au constat în neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de primă intervenţie (stingătoare), executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea avizului de securitate la incendiu, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric”, se precizează într-un comunicat al pompierilor prahoveni.
În paralel, în aceeași perioadă, au fost derulate și cinci simulări în caz de incendiu, cu 85 de participanți, precum și cinci instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din localităţi.
Nu au lipsit, desigur, campaniile preventive derulate în întreg județul, de genul: “Nu tremur la cutremur” „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” și “RISC”, campanii ce vizează transmiterea către populație a informațiilor corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur, respectiv a informațiilor ce urmăresc reducerea incidentelor de natura incendiilor, exploziilor etc., care sunt cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electrice, precum şi de coşuri de fum necurăţate.
În afară de acțiunile menționate mai sus, de la începutul lunii și până duminică, 6 mai, echipajele de pompieri militari ale celor șase subunităţi de intervenţie au efectuat 31 de misiuni de recunoaştere în teren, la instituții și societăți comerciale, biserici, restaurante, hoteluri, pensiuni și parcuri, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi etc.