Prezentă la toate edițiile Campionatului Mondial, naționala de rubgy a României va rata turneul final din 2019, ediție găzduită de Japonia. Federația Internațională (IRB) a luat această decizie după ce „stejarii” l-au folosit pe tongolezul Sione Fakaosilea, deși nu ar fi avut acest drept. România l-a folosit pe „centrul” Sione Fakaosilea în Rugby Europe Championship, iar locul doi ocupat le-a garantat tricolorilor calificarea la CM din 2019.
Conform federației mondiale de specialitate, România nu avea însă dreptul de a-l folosi pe Fakaosilea, motivația fiind aceea că acesta evoluase pentru echipa de rubgy în 7 a statului Tonga. Sancțiunea excluderii nu i-a vizat însă numai pe români, aceeași soartă având și Spania și Belgia (la fel, au folosit jucători neeligibili). Deși au încheiat pe locul patru (după România, Spania și Belgia), rușii obțin calificarea la turneul final mondial de anul viitor. În plus, Federaţia de Rubgy din România a primit și o amendă în valoare de 100.000 de lire sterline. Decizia World Rugby nu este una definitivă, ea putând fi contestată în termen de 14 zile.
„S-a decis retragerea a cinci puncte pentru fiecare meci în care s-a folosit un jucător neeligibil (40 puncte retrase Spaniei şi câte 30 pentru Belgia şi România). Belgia a fost amendată cu 125.000 de lire sterline, Spania cu 50.000 de lire sterline, iar România cu 100.000 de lire sterline”, se arată în decizia worldrugby.org.