Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, la „Ora Guvernului”, în Senat, unde a fost chemat de Opoziţie să dea explicaţii asupra raportului GRECO, că este unul facultativ, dar că subiectul a fost transformat într-o temă politică prea mediatizată şi cu opinii care conţin inexactităţi. „Raportul GRECO, din păcate, a fost transformat într-o temă politică, mult mediatizată şi cu prea multe inexactităţi. Vă dau trei exemple. Iniţial eu am fost invitat pe 3 mai să răspund întrebărilor, a fost amânată întrevederea fără ca eu să ştiu în prealabil şi nici imediat după, iar un grup parlamentar a ţinut paginile presei, spunând că ministrul se sustrage de la prezentarea în Parlament. O inexactitate pentru că eu am spus că voi veni şi voi răspunde la întrebări. În al doilea rând, am fost somat să public în ziua aceea raportul, dacă nu înseamnă că am ceva de ascuns. Această somaţie venea de la o anumită platformă, asociaţie, care a trecut prin cabinetul Ministerului Justiţiei precum şi o doamnă al cărei nume prefer să nu-l pronunţ. Ce spune procedura GRECO. Se face vizita, se adoptă raportul, se preiau, nu se preiau observaţiile. Se face memorandum. Transmite
GRECO, publicăm şi noi, ceea ce am făcut imediat. Această somare să publicăm imediat în ziua adoptării raportului, categoric a fost făcută cu rea credinţă, pentru că, potrivit procedurii nu ai cum să publici imediat. În al treilea rând, un reprezentant al Opoziţiei mă întreba când vreţi să traduceţi raportul în limba română şi să-l publicaţi. El era tradus şi publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei”, a afirmat Toader la tribuna Senatului. Ministrul Justiţiei a lansat şi un îndemn către Opoziţie şi colegii din Senat, precizând că experţii GRECO cu care a stat de vorbă nu s-au ridicat la nivelul conţinutului raportului, iar documentul este doar unul orientativ şi facultativ.
„Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale şi europene. Exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, realizate pe baza unei documentări. Eu personal am stat de vorbă cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea, personal, că se ridică la nivelul conţinutului acelui raport. Raportul se referă la demersurile de modificare a legilor justiţiei, la modificarea codurilor, îndeamnă legiuitorul să se abţină de la înfiinţarea acelei secţii speciale de anchetare a magistraţilor, îndeamnă la respectarea independenţei justiţiei şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de procedura de revocare a procurorului şef al DNA, când mâine CCR va decide asupra conflictului instituţional sesizat de Guvern. Prin urmare, aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit că înfiinţarea secţiei speciale e în acord cu Constituţia. Raportul GRECO e unul de orientare, facultativ, dar expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional. Vă rog să vă uitați în deciziile CCR pe modificarea legilor justiţiei. Uitaţi-vă în deciziile respective care fac referire la standardele stabilite de Comisia de la Veneţia”, a completat Toader.
Prezent în sală, la rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ideea de luptă împotriva corupţiei este un demers politic şi nu unul natural al statului de drept, întrebând opoziţia dacă nu este deranjată de protocoalele SRI cu instituţii din sistemul judiciar.