Viziunea MApN pentru Armata Română include opt programe de înzestrare prioritare, care au fost demarate sau urmează să fie demarate, a declarat, joi, colonelul Gheorghe Negru, de la Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale la Conferinţa „TechSpring into the Future”, organizată în cadrul Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018, potrivit Agerpres.
„Pentru aceste opt programe prioritare de înzestrare, în luna mai a anului 2017, Parlamentul României a transmis Ministerului Apărării Naţionale aprobarea iniţială pentru a se iniţia procedurile de atribuire a contractelor. Aceste programe sunt: sistem multiplu de lansare de rachete cu bătaie mare, transportor blindat pentru trupe 8×8, sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare, corvetă multifuncţională, sistem de lansare mobil rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă a infanteriei 84, sistem C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR”, a spus Gheorghe Negru. El a precizat că, în acest context, intenţia MApN este de a implica şi industria naţională de apărare în procesul de înzestrare a Armatei Române, iar intenţia este de a dezvolta pe baze noi industria naţională de apărare, fapt care va contribui la crearea de noi locuri de muncă. El a explicat că scopul conferinţei de ieri a fost acela de a asigura cadrul potrivit pentru schimbul de opinii şi experienţă între experţii civili şi militari din domeniul industriei de apărare.
„În egală măsură, acesta contribuie la identificarea oportunităţilor şi a căilor prin care se poate îmbunătăţi cooperarea între cercetarea ştiinţifică şi industria de apărare. Interoperabilitatea cu sistemele de armament ale ţărilor membre NATO şi ale Uniunii Europene (…) este o cerinţă obligatorie în cadrul procesului extins de modernizare a sistemelor şi echipamentelor categoriilor de forţe ale Armatei Române. Viziunea MApN asupra înzestrării Armatei Române include opt programe de înzestrare prioritare care au fost demarate sau urmează să fie demarate”, a afirmat specialistul Departamentului pentru Armamente al MApN.
În prezent, la nivelul structurilor MApN se desfăşoară activităţi pentru pregătirea iniţierii etapei a doua pentru realizarea capabilităţii avion multirol.