Violenţe la frontiera Fâşiei Gazei cu Israelul

Statele Unite au inaugurat, luni, noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, în contextul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Cel puţin 55 de palestinieni au fost ucişi, iar câteva mii au fost răniţi în confruntările cu armata israeliană produse luni în cursul protestelor, relatează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel, citate de Mediafax.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis, cu ocazia inaugurării ambasadei americane din Ierusalim, un mesaj video în care susţine că menţine angajamentul soluţionării conflictului israelo-palestinian, relatează cotidianul Times of Israel, potrivit Mediafax.
„Israelul este o naţiune suverană şi, ca orice naţiune suverană, are dreptul de a stabili care este capitala sa. Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim era aşteptată de mult timp”, a declarat Donald Trump. „Oraşul Ierusalim şi întreaga naţiune reprezintă un testament al spiritului indestructibil al poporului evreu”, a afirmat Donald Trump.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat, în decembrie 2017, decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.
Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.
Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.
În acelaşi timp, zeci de mii de palestinieni au participat la protestele desfăşurate la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul.
Potrivit autorităţilor palestiniene, 41 de protestatari au fost ucişi, iar sute au fost răniţi în confruntările produse în zonele Khan Younis şi Jabalia.
Decizia Statelor Unite de mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune „arogantă” şi o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, acuză Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene, conform agenţiei de presă Wafa, citată de Mediafax.
Administraţia Donald Trump a atribuit mişcării islamiste palestiniene Hamas responsabilitatea pentru violenţele produse la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, argumentând că statul evreu are dreptul să se apere, relatează site-ul agenţiei Reuters.
„Nu există nicio justificare pentru comportamentul lipsit de inteligenţă şi pentru cinismul de care a dat dovadă mişcarea Hamas prin îndemnul adresat oamenilor de a se implica în violenţe care îi expun riscurilor teribile. Israelul are dreptul de a se apăra”, a declarat un oficial de la Casa Albă citat de site-ul agenţiei Reuters.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentInfomedica
Articolul următorA fost odată …