Petre Apostol

Cel de-al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Roland Garros, din Franţa, şi-a stabilit tablourile principale, la feminin fiind prezentă şi o jucătoarea prahoveană: Ana Bogdan. Clasată pe locul 65 în ierarhia mondială, sportiva din Sinaia este pentru prima oară acceptată direct pe tabloul principal la Internaţionalele Franţei, cum mai este denumit celebrul turneu desfăşurat pe zgură.
Pentru Ana Bogdan reprezintă a treia participare pe zgura pariziană, după ediţiile din 2015 şi din 2017, când a evoluat în calificări, doar anul trecut reuşind, însă, să avanseze pe tabloul principal. La ediţia anterioară a turneului, jucătoarea prahoveană se afla pe locul 105 mondial, fiind cap de serie nr. 5 în faza preliminară, în care a trecut de Alexandra Dulgheru (România, scor 2-6, 6-3, 7-6/5), Basak Eraydin (Turcia, scor 6-4, 6-3), Virginie Razzano (Franţa, scor 6-4, 6-0). Dar, a pierdut, apoi, chiar în primul tur, cu tunisianca Ons Jabeur, calificată pe tabloul principal din postura de lucky loser, scor 3-6, 4-6.
La această ediţie a turneului Roland Garros, Ana Bogdan se va confrunta în primul tur cu o tânără de numai 19 ani, din Cehia, Marketa Vondrousova, care ocupă locul 90 în clasamentul WTA. Va fi prima confruntare directă dintre cele două jucătoare, ambele înregistrând rezultate bune în prima parte a anului.
Pentru Ana Bogdan, după o lună în care a ajuns în două semifinale la turnee de categorie „International” din circuitul WTA (Monterrey, Mexic; Bogota, Columbia), fiind desemnată „Revelaţia lunii aprilie”, a urmat o perioadă neconvingătoare, în care a pierdut în primul tur la Rabat (Maroc) şi în ultimul tur preliminar la Madrid (Spania).
De partea cealaltă, Marketa Vondrousova nu a evoluat în această lună, după ce s-a retras în turul secund al turneului de categorie „Premier” de la Stuttgart (Germania), în meciul cu Elina Svitolina (Ucraina), când conducea cu 3-2 în setul decisiv. De remarcat că Vondrousova a ajuns la Indian Wells (Statele Unite ale Americii) în optimi, turneu la care una dintre „victimele” sale a fost chiar o jucătoare din Top 15 la acea vreme, britanica Johanna Konta.
La fel ca şi sportiva prahoveană, jucătoarea din Cehia se află la prima prezenţă directă pe tabloul principal, fiind a doua sa aventură la Roland Garros, după cea de anul trecut. În 2017, Marketa Vondrousova ocupa locul 96 la momentul desfăşurării turneului din Paris, fiind cap de serie nr. 2 pe tabloul calificărilor, reuşind să avanseze pe tabloul principal după trei victorii clare, cu Nadia Podoroska (Argentina, scor 6-0, 6-1), Barbara Haas (Austria, scor 6-0, 6-1) şi Anna Blinkova (Rusia, scor 6-1, 6-4).
Pe tabloul principal, jucătoarea cehă s-a oprit în turul secund, fiind învinsă de rusoaica Daria Kasatkina, scor 6-7(1), 4-6, după ce o eliminase pe Amandine Hesse (wild card), din Franţa, scor 6-1, 6-0.
Câştigătoarea dintre Ana Bogdan şi Marketa Vondrousova o va întâlni în turul secund pe învingătoarea din duelul 100% german, dintre Angelique Kerber (cap de serie nr. 12, locul 12 WTA) şi Mona Barthel (locul 122 WTA).