În urma numeroaselor studii care demonstrează că exercițiile fizice ajută la menținerea memoriei într-o stare bună, un grup de neurologi și-a propus să exploreze dacă și contrariul este adevărat: un stil de viață sedentar afectează memoria? Un studiu preliminar arată că da, potrivit iflscience.com, preluat de Hotnews.ro.
Cercetători din Los Angeles au folosit imagistica RMN pentru a examina creierul a 35 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, care nu se confruntă cu probleme cognitive sau tulburări psihice.
Rezultatele studiului arată că volumul creierului din regiunea asociată cu memoria bazată pe evenimente este mai mic în cazul persoanelor mai înaintate în vârstă – care petrec mai multe ore pe săptămână așezați – sugerând că lipsa activității fizice poate fi cauza.
După ajustarea diferențelor care ar putea fi cauzate de vârstă, sex, indicele de masă corporală și nivelul de educație, o analiză statistică a evidențiat o tendință spre o relație liniară negativă între grosimea lobului temporal medial și numărul de ore pe care participanții la studiu le petrec așezați.
Constatările reprezintă corelații între factorii stilului de viață și rezultatele privind starea de sănătate, astfel că nu putem afirma încă dacă una dintre ele o cauzează pe cealaltă.
Studiul este publicat în revista PLOS ONE.