Petre Apostol

Jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a reuşit să ajungă pentru a doua oară consecutiv în semifinalele unui turneu de categorie „International” (premii de 250.000 de dolari) din circuitul WTA, ca urmare avansând pe cea mai înaltă poziţie din carieră până acum în clasamentul mondial. După prezenţa în careul de aşi la turneul de la Monterrey (Mexic), unde parcursul său a fost stopat chiar de principala favorită a competiţiei, a treia jucătoare a lumii, Garbine Muguruza, sportiva din Sinaia a participat, săptămâna trecută, la o întrecere similară, desfăşurată la Bogota, în Columbia. Cap de serie numărul 7, fiind pe locul 76 mondial înaintea turneului, Ana Bogdan s-a acomodat rapid la zgură, după ce în Mexic a evoluat pe suprafaţă sintetică. În primul tur al întrecerii columbiene, sportiva prahoveană a trecut chiar de o jucătoare originară din Bogota, Mariana Duque-Marino (locul 123 WTA, la momentul turneului), scor 6-1, 7-6(2).
Apoi, după ce programul turneului a fost dat peste cap din cauza ploii, Ana Bogdan a eliminat-o pe rusoaica Anna Blinkova (locul 115 WTA), scor 1-6, 7-6(8), 6-4, meci disputat în două zile, întrerupt în setul al treilea, la scorul de 2-2. Iar în urma victoriei înregistrate cu Blinkova, sportiva prahoveană a trecut fără probleme, în aceeaşi zi, de Daniela Seguel (locul 191 WTA), cu un dublu 6-1, jucătoarea chiliană eliminând-o în turul precedent pe principala favorită, germanca Tatjana Maria, cu scorul de 6-3, 6-1.
În semifinale, parcursul Anei Bogdan a fost oprit de către o fostă jucătoare din Top 30 mondial, slovaca Anna Karolina Schmiedlova, învingătoare cu scorul de 6-3, 6-2, adjudecându-şi, ulterior, trofeul, câştigând finala cu iberica Lara Arruabarrena, scor 6-2, 6-4, avansând în clasament de pe locul 132 până pe locul 84.
Pentru prezenţa în penultimul act la turneul de la Bogota, jucătoarea prahoveană a fost recompensată cu 110 puncte, respectiv 11.500 de dolari, avansând zece poziţii în clasamentul mondial, până pe locul 66, ceea cea reprezintă cea mai bună clasare a sa în ierarhia WTA până în prezent. Iar la nouă ani de la momentul în care era a doua junioară a lumii, Ana Bogdan pare că a găsit, în sfârşit, formula prin care să se evidenţieze şi în circuitul profesionist de tenis.
Sportiva din Sinaia urmează să lege din nou două turnee de categorie „International” în circuitul WTA, fiind înscrisă, săptămâna viitoare, la o întrecere în Istanbul (Turcia), după care, de pe 30 aprilie, are programată participarea la o competiţie organizată la Rabat (Maroc).