V. S.

Transfuziile sanguine sunt extrem de importante pentru unii dintre bolnavii în stare gravă internați în spitalele prahovene – deseori făcând diferența dintre viață și moarte – donarea de sânge fiind o șansă pentru aceștia.
În cursul acestei săptămâni, voluntarii organizațiilor locale Junior Chamber Internațional (JCI) România organizează, alături de Centrele de Transfuzii sanguine din nouă orașe ale țării, campanii de donare de sânge. Sub denumirea “Share Your Blood, Save A Life”, campania care are loc în perioada 16 – 21 aprilie 2018, în Constanța, București, Galați, Craiova, Ploiești, Târgu Mureș, Suceava, Cluj Napoca și Timișoara urmărește să determine populația să conștientizeze că în permanență în spitale este nevoie de sânge.
Pornit drept un proiect local inițiat de JCI Constanța în 2015, proiectul umanitar “Share Your Blood, Save A Life” s-a extins anul acesta la nivel național, sub coordonarea Federației JCI Romania, în parteneriat cu Centrele de Transfuzii din oraşele amintite, printre care se regăseşte şi Ploieştiul.
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea de peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care sa reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau alte probleme de sănătate dintre cele menționate anterior. Cu două zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi, iar în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minimum 500 ml de lichide.