V. S.

Importanța vaccinării, ca acțiune de prevenție împotriva unor boli care deseori provoacă mari probleme de sănătate și care conduc și la deces, a fost în ultimii ani tema uneia dintre campaniile susținute de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova. În această săptămână, potrivit DSP Prahova, este sărbătorită Săptămâna Europeană a Vaccinării, anul acesta tema fiind “Să ne protejăm împreună, vaccinurile sunt benefice”, prin această campanie populația fiind încurajată să contribuie la creșterea acoperirii vaccinale. Obiectivele specifice ale acestei campanii vizează atât importanța vaccinării, dar și lacunele existente în acoperirea vaccinală, precum și modul în care trebuie să participe oamenii la progresul vaccinării, având în vedere că imunizarea este vitală pentru a preveni bolile și pentru a proteja viața.
Datorită vaccinării pe scară largă a fost eradicată variola, Europa a devenit o regiune fără poliomielită și multe alte boli sunt aproape eliminate. Pe plan mondial, vaccinarea previne anual 2,5 milioane decese și reduce costurile tratamentului specific de boală.
În ultimele luni – în special în perioada iernii 2017-2018 – inclusiv în județul Pahova a avut loc o creștere a cazurilor de rujeolă și de gripă, fiind înregistrate din păcate cazuri de deces la persoane care nu au fost vaccinate antigripal.