Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România este solidară cu acţiunile alianţei SUA, Marea Britanie şi Franţa, care a lansat, sâmbătă dimineaţă, un atac cu rachete de croazieră în Siria. Şeful statului reiterează condamnarea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populaţiei.
„România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici”, scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter, anunță Mediafax. Și Ministerul Afacerilor Externe a condamnat, din nou, în mod ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare. În acest context, MAE susține că acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, pe 14 aprilie, e o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma. De asemenea, și Guvernul României a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care îşi exprimă solidaritatea cu partenerii strategici – SUA, Marea Britanie şi Franţa – care au răspuns de „o manieră fermă şi proporţională” la atacul chimic din Siria. În context, Guvernul României reiterează condamnarea atacului chimic din 7 aprilie 2018, soldat cu victime în rândul populației civile, în termenii cei mai categorici. La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că atacul cu rachete declanșat de SUA, Marea Britanie și Franța asupra Siriei a fost o reacţie necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc şi pe aliaţii acestuia, Rusia şi Iran. Nu în ultimul rând, și Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a transmis un punct de vedere legat de acest eveniment. „Exprim solidaritatea cu aliaţii noştri, SUA, Marea Britanie şi Franţa, care au răspuns, la 14 aprilie 2018, de o manieră fermă şi proporţională la atacul chimic din localitatea Douma, Ghouta de Est (R. A. Siriană), soldat cu victime în rândul populaţiei civile, inclusiv copii. Consider că folosirea armelor chimice este inacceptabilă în orice circumstanţe şi constituie o încălcare flagrantă a regimului internaţional de neproliferare, a normelor fundamentale de drept internaţional”, a scris Dragnea, pe Facebook. O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de săptămâna trecută că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.
Totodată, Rusia a transmis că „astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe”. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit AFP. Escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale, a avertizat Putin.