F. T.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în primele două luni ale anului curent, 529 de administratori prahoveni au decis să-și radieze firmele, cifră în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 412 societăți comerciale supuse acestei proceduri.
La nivel național, dinamica a fost tot crescătoare pentru aceeași perioadă de referință (1 ianuarie – 28 februarie), în sensul că în primele două luni ale anului în curs au fost contabilizate 15.254 de radieri, față de 12.792 ( în primele două luni ale anului trecut).
Cea mai mare creștere la acest capitol s-a înregistrat în județul Vrancea (creștere cu aproximativ 66 la sută !), urmat de Teleorman (plus 43 la sută).
La capătul opus se clasează județe precum Constanța sau Alba, unde numărul firmelor radiate nu a crescut, ci a scăzut.
Reamintim că procedura radierii presupune mai mulți i şomeri şi mai puţine taxe şi impozite încasate la bugetul general consolidat al statului. În principiu, motivele care îi determină pe administratori să recurgă la o astfel de măsură sunt diminuarea comenzilor solicitate de piaţă şi lipsa de lichidităţi pentru achitarea datoriilor către terţi.