Instanţa supremă a decis, ieri, sesizarea CCR privind audierea martorilor cu identitate reală şi a celor cu identitate protejată, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat alături de foşti şefi din parchetele din Prahova, potrivit Mediafax. Astfel, instanţa a dispus, la termenul de ieri, din oficiu, sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la articolele 114 şi 119 din Codul de Procedură Penală, care se referă la audierea martorilor şi a martorilor cu identitate protejată.
Decizia instanţei a venit după ce avocaţii au pus în discuţie retragerea calităţii de martor protejat de către DNA în cazul unor persoane audiate în cauză, apărătorii menţionând că era atributul instanţei.
Judecătorii au invocat din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din lege şi a apreciat că prin această reglementare substituie atributul instanţei de judecată de a verifica legalitatea unei măsuri a procurorilor.
Magistraţii au apreciat că prin audierea aceleiaşi persoane în dublă calitate, martor cu identitate reală şi martor cu identitate protejată, se aduce atingere dreptului la un proces echitabil, dispunând sesizarea CCR.
Este vorba despre un dosar în care, alături de Sebastian Ghiţă, au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al IPJ Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.