Avocatul Veronel Rădulescu a anunţat, ieri, la instanţa supremă, unde a dezbătut ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, că fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Potrivit apărătorului său, carnetul de refugiat este valabil pe un an, iar acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare, potrivit Mediafax.
„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după ’89, Revoluţia de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obţine statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut şi aşa cum am prezentat în instanţă, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: „În baza acestui statut, nu”. Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.
Referitor la faptul că procurorul DNA a susţinut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susţine că acesta nu a citit bine documentele.
„Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile şi obligaţiile conferite de acest statut, care e legislaţia internă la care ne raportăm. (…) Are exact aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiţi, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată”, a mai declarat avocatul.
Veronel Rădulescu a mai precizat că, acum, Elena Udrea se simte bine.
Judecătorii Înaltei Curţi au respins cererea depusă de Elena Udrea, susţinând că din înscrisurile prezentate de avocaţii săi nu rezultă că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.