Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de corupţie fiind exceptate din textul legii, PNL anunţând că va ataca la CCR această iniţiativă legislativă.
Proiectul de lege prevede instituirea unor măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, fie prin „echivalent zile muncă în folosul comunităţii”, fie în regim mixt, de „echivalent zile de muncă în folosul comunităţii si de zile de executare sâmbătă și duminică într-un centru special înfiinţat“. Proiectul de lege a fost adoptat cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” şi 6 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că a avut ieri dimineaţă o discuţie cu liderul PNL, Ludovic Orban, pentru ca parlamentarii celor două formaţiuni să atace la Curtea Constituţională Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. ”Am avut o discuţie cu Ludovic Orban. Am discutat exact pe această iniţiativă, de a contesta la Curtea Constituţională legile privind executarea pedepselor. Este un nou pas mai departe spre ceea ce am declarat că România devine uşor-uşor un rai al infractorilor. Actuala majoritate prioritizează major infractorii, condamnaţii, persoanele aflate în detenţie, în defavoarea politicilor publice, sociale sau de infrastructură, care ne lipsesc cu desăvârşire”, a declarat liderul USR, deputatul Dan Barna. El a mai spus că ”atacul PSD la destructurarea statului a devenit unul efectiv şi asumat”.