Fl. Tănăsescu

Ora 10 a zilei de ieri. “Nino-nino, nino-nino” se aude pe Bulevardul Independenței din oraș. Sunt semnalele acustice ale autospecialelor de la IPJ Prahova, care au luat ca azimut Gara de Sud. Nu de alta, dar în urma unui apel primit prin Numărul Unic “112”, oamenii legii erau anunțați că, pe peronul de lângă linia I, cineva a lăsat un pachet suspect. Mai pe românește, ar fi vorba despre o bombă.
Oamenii legii fac curățenie în fața gării ploieștene! Acum, nu vă gândiți că au dispărut ca prin farmec dughenele din zonă, că asta intră în competența primăriei. Se face “curățenie” în sensul că polițiști de la Serviciul de Acțiuni Speciale, înarmați până-n dinți, îi îndeamnă pe gură-cască să-și vadă de drum: “Circulați, vă rugăm!”.
Nu au circulat, în schimb, preț de aproape o oră, trenurile care urmau să tranziteze gara ploieșteană înspre și dinspre București, acestea fiind deviate pe linia III, cât a durat simularea antiteroristă.

Gara Sud - simulare antitero1

Pe peron, perimetrul în care este identificat și localizat pachetul suspect este împrejmuit de clasica panglică galbenă pe care scrie: “Poliția, nu treceți !”. Și, oricâtă trecere am avea – în viața civilă, desigur – la unii dintre reprezentanții IPJ Prahova, de data aceasta nu suntem lăsați să pătrundem în zona periculoasă. Adică, să vedem și noi cum arată o bombă sau o pseudobombă, ce-o fi ea, numai să trăim și o astfel de experiență !

Gara Sud - simulare antitero2
Iar când părea că totul lâncezește, că pierdem timpul de pomană pe un peron de gară, auzim, așa, pe nepusă- masă, dar cât să sărim ca arși: “Bum!”. Mai-mai să scăpăm aparatul de fotografiat din mâini. Altfel spus, o fi fost el exercițiu de simulare, dar urât a mai făcut pachetul / coletul ăla suspect, detonat de specialiștii de la poliția prahoveană.
Dar, să vedem partea bună a lucrurilor: odată îndepărtat pericolul, iar exercițiul antitero terminat, suntem invitați la școală. La Rareș Vodă, acolo unde au loc demonstrații și acordarea de premii în cadrul acțiunii “Școala siguranței Tedi”.

Când armele vorbesc, legile tac? Aş!

Drept este că există expresia “Inter arma, silent leges”, dar nu pentru toți. La Școala Gimnazială “Rareș Vodă”, subcomisarul de poliție Marian Popescu le vorbește elevilor despre reguli și măsuri preventive. Numai că, atât în incinta, cât și în preajma unității de învățământ, dăm, din nou, de mașini de poliție, de polițiști, și de câini-polițiști ! Hotărât lucru, ne-am zis, “e ziua în care nu trebuie să scoți mașina din parcare”. Chiar dacă Anca Ionescu, reprezentant al companiei Tymbark – partener al Poliției Române în cadrul acțiunii “Școala siguranței Tedi” – ne anunțase, cu o zi înainte, printr-un comunicat, că va fi multă poliție în zonă.

scoala tedi1

“Ce simțiți atunci când vă oprește un polițist? Teamă, nu?”, îi întreabă pe copii subcomisarul Marian Popescu. Se lasă liniște în clasă. Destinde atmosfera tot cel care a întreabat: “Și eu, chiar dacă sunt polițist, simt o strângere de inimă atunci când sunt tras pe dreapta. De aceea este bine ca în viață să respectăm regulile”. Ne revenim și noi, și copiii (ordinea este aleatorie…)
Și, în timp ce purtătorul de cuvânt Marian Popescu îi sfătuia pe copii cum și pe unde să traverseze, cum trebuie refuzat un necunoscut care-i invită la Mc’ Donald’s, cum să nu deschidă ușa unei persoane, de asemenea necunoscută, atunci când sunt singuri acasă, ne-am întrebat dacă nu cumva și-a greșit cariera. Adică, să se fi făcut cadru didactic. Sau, dacă legea permite ca, măcar în regim de part-time, un polițist să poată preda nu numai în instituțiile de învățământ superior, ci și în ciclul primar sau gimnazial. “Eu, ca polițist, ca adult și părinte, mă ghidez și mă voi ghida după reguli. Așa este corect, așa este normal”, a mai conchis Marian Popescu.

scoala tedi
Și, dacă tot era poliție câtă frunză, câtă iarbă în curtea școlii, elevii au asistat și la o demonstrație canină, iar din partea reprezentanților Tymbark au primit diverse cadouri.