Cancelarul german Angela Merkel a denunţat – într-un interviu acordat unui post de televiziune israelian, difuzat duminică – apariţia ”unei alte forme de antisemitism” printre refugiaţii de origine arabă veniţi în Germania, informează AFP, citată de Agerpres. ”Avem un nou fenomen, în măsura în care avem numeroşi refugiaţi printre care există, de exemplu, oameni de origine arabă care aduc o altă formă de antisemitism în ţară”, a recunoscut cancelarul german la postul privat de televiziune ”10”.
Aceste afirmaţii intervin în contextul în care un presupus atac antisemit comis marţi la Berlin a provocat o vie emoţie în Germania.
Conform presei germane, doi tineri, care purtau pe cap tradiţionalele kippa evreieşti, au fost atacaţi în plină stradă de trei indivizi.
Prezumtivul agresor principal – potrivit cotidianului Bild – care s-a predat poliţiei este un refugiat sirian şi a locuit anterior într-un centru de migranţi lângă Berlin.
În interviul său, Angela Merkel a menţionat că guvernul german a numit un comisar responsabil de lupta împotriva antisemitismului. ”Ne consternează faptul că nicio creşă, şcoală sau sinagogă nu poate fi lăsată fără protecţia poliţiei”, a afirmat ea. Cancelarul german a reafirmat, de asemenea, că ”securitatea Israelului face parte din raţiunea statului german”, dată fiind ”responsabilitatea eternă” a ţării sale pentru Holocaust.
Cu toate acestea, Angela Merkel a respins posibilitatea ca Germania să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii şi să îşi transfere ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a anunţat preşedintele american Donald Trump: ”Trebuie să lucrăm pentru o soluţie cu două state şi, în conformitate cu aceasta, statutul Ierusalimului trebuie clarificat”.