F. T.

Ca urmare a incendiului de vegetație uscată izbucnit în noaptea de duminică în comuna Arefu, zona Cetatea Poienari, județul Argeș, din ordinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), 18 pompieri militari prahoveni s-au deplasat în zonă, cu un microbuz, pentru a lichida flăcările care cuprinseseră vegetația uscată și liziera de pădure din localitatea respectivă.
De asemenea, din cadrul ISU Argeș sunt mobilizați 100 de salvatori care acționează permanent pentru lichidarea focarelor, iar Inspectoratul General de Aviație din MAI a pus la dispoziție două elicoptere dotate cu dispozitive de stingere, tip Bambi Bucket.
“Pe durata nopții de duminică, au fost continuate misiunile de stingere, iar în această dimineață (ieri – n.n.) a fost efectuat un zbor de survol în zonă. În funcție de focarele identificate, vor fi stabilite direcțiile de acțiune pentru perioada următoare”, se precizează într-un comunicat al IGSU.

ISU Arges
Potrivit aceleiași surse, intervenția se realizează cu dificultate din cauza ariei mari de acțiune, accesului îngreunat și cantităților limitate de apă din pădure. La fața locului au fost deplasate trei containere tip Multirisc, care au în componență pompe manuale portabile – utilizate de pompieri la stingerea incendiilor de pădure.
În acest context, și Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române informa, ieri dimineață, că traficul rutier era oprit pe ambele sensuri ale DN7C Transfăgărăşan, “din cauza căderilor de pietre pe carosabil şi pentru a permite acţiunea echipelor de intervenţie în scopul lichidării incendiului de vegetaţie produs la kilometrul 57, în comuna Arefu, judeţul Argeş”.
Nici Prahova nu a fost ocolită de incendii de vegetaţie uscată, în noaptea de duminică spre luni, zeci de pompieri, voluntari și personal silvic acționând pentru stingerea unui incendiu în localitatea Apostolache (sat Mârlogea), fiind afectate, potrivit ultimelor date furnizate de către reprezentanții ISU Prahova, 20 de hectare din apropierea unei păduri !