Statele Unite şi-au consolidat poziţia de cel mai mare exportator de arme din lume în ultimii cinci ani, asigurând aproximativ o treime din armele comercializate la nivel global, conform unui studiu prezentat ieri de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm, citat de DPA și preluat de Agerpres.
În cea mai recentă evaluare privind tranzacţiile de arme la nivel mondial, SIPRI estimează că volumul global al transferurilor de arme a crescut cu 10% în perioada 2013-2017, comparativ cu 2008-2012.
SUA au asigurat 34% din vânzările globale de arme în această perioadă şi au vândut arme către cel puţin 98 de ţări, a precizat SIPRI. O mare parte din exporturile SUA a însemnat avioane de luptă şi de transport.
Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator, cu circa 20% din livrările globale de arme, trimiţând arme către 47 de ţări, precum şi către forţele rebele din estul Ucrainei, conform think tank-ului. Mai mult de jumătate din exporturile Rusiei au mers către India, China şi Vietnam.
Franţa a fost al treilea cel mai mare exportator, urmată de Germania şi China.
Cinci ţări – India, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi China – au asigurat peste o treime din importurile globale de arme.
India a fost cel mai mare importator de arme în perioada analizată, cu 12% din total. Principalii săi furnizori au fost Rusia, SUA şi Israel.