F.T

A devenit, parcă, deja o regulă: anume că, la sfârşit de săptămână, salvamontiştii şi angajaţii Postului de Jandarmi Montani Sinaia să fie alertaţi că unul, doi, trei sau chiar mai mulţi schiori sau turişti s-au rătăcit pe Drumul Cotei.
Excepţie nu a făcut nici acest sfârșit de săptămână, când, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi (IJJ) Prahova, în după amiaza zilei de sâmbătă, angajaţii instituției care au în raza de competență şi Platoul Bucegi, au fost alertaţi, prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă „112”, că o persoană s-a rătăcit pe Valea Peleșului, după ce a coborât cu schiurile de la Cota 2000.
La aproximativ 10 minute de la acest apel, un alt turist a anunțat că se află la ananghie, el spunând salvatorilor că nu mai poate înainta din cauza stratului consistent de zăpadă și a zonei greu accesibile.
Jandarmii au plecat în căutarea celor doi rătăciţi pe care, de altfel, i-au şi recuperat. Operaţiunea de salvare propriu-zisă a durat aproximativ patru ore (primul apel a fost înregistrat în jurul orei 15, iar finalizarea ambelor operaţiuni de salvare s-a încheiat în jurul orei 19).
În contextul de mai sus, tot reprezentanţii IJJ Prahova amintesc trei lucruri:
1) faptul că este a treia oară în cursul acestui an când se intervine pentru salvarea unor persoane care se aventurează să schieze în zone interzise practicării acestui sport; 2) stratul de zăpadă este destul de mare și instabil pe văile muntelui; 3) toate traseele montate sunt închise pe timpul iernii.
De luat aminte !