Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an cea mai solidă creştere de după 2011, graţie relansării comerţului şi investiţiilor, a anunţat ieri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a avertizat însă că un război comercial ar putea anula progresele înregistrate în ultimii ani, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Conform noilor previziuni economice interimare publicate ieri, economiştii OECD mizează pe o accelerare a ritmului de creştere a economiei mondiale până la 3,9% în acest an şi anul viitor, faţă de 3,7% respectiv 3,6% cât estimau în noiembrie. Îmbunătăţirea estimărilor a fost motivată de scăderea impozitelor în SUA şi perspectiva unei politici bugetare mai expansioniste în Germania.
Potrivit OECD, relansarea investiţiilor companiilor ar urma să alimenteze o revenire a comerţului internaţional, care va înregistra o creştere de peste 5% în acest an. Însă organizaţia avertizează că economia mondială rămâne vulnerabilă la o izbucnire a tensiunilor comerciale, după decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel.
OECD este, de asemenea, îngrijorată de gradul ridicat de îndatorare al actorilor economici în numeroase ţări, o sursă de vulnerabilităţi financiare. În plus, normalizarea progresivă a politicilor monetare ar putea antrena o mai mare volatilitate a cursului de schimb şi a fluxurilor de capital, în special în economiile emergente.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.