Ieri, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, în cadrul întrevederii „Iniţiativa Bucharest 9” de la Bucureşti, că ţara noastră îndeplineşte toate cerinţele impuse de NATO. În ceea ce priveşte bugetul, Fifor a declarat că în 2017 România a cheltuit 40% din buget, potrivit Mediafax.
„Suntem în plin proces de pregătire a viitorului Summit. Astăzi, prezenţa aliată avansată este materializată pe întreg flancul estic al Alianţei, atât în nord-est, arealul baltic, cât şi în sud-est, pe teritoriul naţional, şi la Marea Neagră. Aşteptăm în iulie decizii importante cu relevanţă pentru postura de apărare şi descurajare aliată. România, ca şi Polonia, are o implicare de substanţă în negocieri, şi dorim să fim un actor activ, un jucător important la masa marilor decizii, prin promovarea propriului interes de securitate”, a declarat Mihai Fifor.
Ministrul Apărării a menţionat că România a alocat, pentru al doilea an consecutiv, 2% din PIB pentru armată.
„În 2017, din procentul de 2%, România a cheltuit în jur de 40% numai pentru cheltuielile de înzestrare a armatei. Tehnic, în momentul de faţă România îndeplineşte toate cele trei cerinţe ale NATO, atât alocarea de 2%, atingerea capabilităţilor, precum şi prezenţa în teatrele de operaţii, unde România se află cu mai bine de 700 de militari în momentul de faţă. Ne dorim ca împreună cu aliaţii noştri şi, desigur, împreună cu Polonia, care ne dă un sprijin substanţial, să avem operaţională brigada multinaţională de la Craiova, până la sfârşitul acestui an”, a mai precizat Mihai Fifor.