F.T.

În cursul ultimei săptămâni, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, oamenii legii din cadrul inspectoratelor judeţene din ţară au efectuat zeci de percheziţii şi au finalizat, de asemenea, documentarea unor dosare penale care vizează comiterea unor infracţiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 186 de persoane s-a dispus continuarea urmăririi penale, fiind luate măsuri preventive față de 17 dintre acestea (o persoană reținută și 16 sub control judiciar). De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de 9.368.000 de lei, dintre care 2.856.500 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 600.000 de lei. În plus, au fost confiscate 264.000 de ţigarete şi 3.866 de litri de alcool de contrabandă.
În ceea ce priveşte activităţile derulate în Prahova, sunt amintite cele două dosare penale instrumentate de către ofiţerii de la Serviciul de Investigaţii a Criminalităţii Economice, care îi vizează pe doi ploieşteni, suspectaţi de contrabandă cu ţigări.
Astfel, după cum aminteam şi-n ziarul nostru, într-o primă speţă, un bărbat în
vârstă de 54 de ani a fost prins transportând cu un autovehicul peste 18.000 de ţigarete de contrabandă, de diferite mărci. În cauză, prejudiciul adus bugetului consolidat al statului se ridică la peste 11.000 de lei.
Într-o a doua cauză, poliţiştii din cadrul aceluiaşi serviciu au finalizat cercetările în ceea ce-l priveşte pe un alt ploieştean, în vârstă de 48 de ani, care s-ar face vinovat de comiterea aceleiaşi infracţiuni ca şi primul, respectiv contrabandă cu ţigări. Acestuia din urmă i-au fost găsite într-un garaj peste 255.000 de ţigarete, pentru care nu avea documente de provenienţă, iar prejudiciul estimat ca urmare a neplăţii taxelor aferente a fost stabilit la 144.000 de lei. De data aceasta însă, paguba a fost recuperată prin instituirea de sechestru asupra unor bunuri care aparţin suspectului.
Ambele dosare penale în care faptele celor doi ploieşteni fac obiectul cercetărilor au fost preluate de către procurorii prahoveni, pentru documentarea mai amănunţită a activităţilor infracţionale.