Pacienţii care urmează un tratament în spital pentru infecţii respiratorii sau urinare comune au un risc mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular după terminarea tratamentului, potrivit unui nou studiu, a informat Press Association, citată de Agerpres.
Rezultatele au fost prezentate la conferinţa American College of Cardiology din Orlando (10-12 martie 2018), fiind extrase dintr-un studiu care a analizat date colectate timp de 14 ani de la 1,2 milioane de pacienţi.
Folosind aceste informaţii, cercetătorii au comparat 34.027 de pacienţi internaţi pentru infecţii respiratorii şi urinare cu persoane de aceeaşi vârstă şi sex dintr-un un grup de control care nu s-au îmbolnăvit de astfel de infecţii.
Factori precum vârsta, genul, etnicitatea, obezitatea şi fumatul, cunoscuţi pentru potenţialul de creştere a riscului în cazul bolilor de inimă şi accidentelor vasculare, au fost analizaţi împreună cu probleme medicale precum colesterolul, hipertensiunea arterială, diabet, boli de rinichi, insuficienţă cardiacă şi fibrilaţia atrială.
Potrivit studiului, efectele infecţiilor sunt de o importanţă asemănătoare diabetului, hipertensiunii şi colesterolului şi mai mari decât în cazul obezităţii.
”Datele noastre sugerează că cei care sunt internaţi în spital pentru tratarea unei infecţii respiratorii sau urinare au o probabilitate cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord în perioada următoare şi sunt expuşi unui risc de 2,5 ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral – în comparaţie cu pacienţii care nu au avut astfel de infecţii – şi au şanse mai mici să supravieţuiască unui astfel de episod”, a concluzionat Rahul Potluri.