Bogdan Chitic

Consiliul Director al Federației Române de Bachet urmează să adopte o serie de modificări cu privire la sezonul competițional viitor. Noul sistem competițional va fi unul revoluționar la nivelul întrecerilor interne din Europa, misiunea acestuia fiind aceea de a unifica primele două divizii de baschet masculin și feminin pentru a crea o Superligă a României la seniori și, în paralel, senioare.
Discuțiile purtate până acum, în acest sens, de către comisia condusă însuși de președintele FRB, Horia Păun, și din care mai fac parte secretarul general, Dan Berceanu, și alte nume importante precum Mircea Cristescu, Claudiu Fometescu sau Liviu Puicu, indică organizarea Superligii pe grupe valorice – Roșie, Albastră și Galbenă, în funcție de rezultatele înregistrate în actuala ediție de campionat.
La nivelul competiției masculine, acolo unde orașul nostru are două reprezentante în acest sezon, ambele angrenate în Liga 1, CSM Ploiești – în faza semifinală, și CSU Ploiești – pe tabloul clasificărilor, grupa roșie ar urma să fie compusă din opt echipe, mai precis din ocupantele locurilor 1-8 în sezonul 2017-2018 al Ligii Naționale. Cea de-a două grupă valorică (albastră) va fi alcătuită din locurile 9-12 din prima divizie și cele patru echipe calificate la turneul de promovare, iar cea de-a treia grupă (galbenă) va cuprinde grupările de pe tabloul 5-8 din faza semifinală a Ligii 1 plus alte patru echipe de sine stătătoare care combat, în acest moment, pe segmentul locurilor de clasament.
Sistemul competițional în cadrul fiecărei grupe va propune desfășurarea partidelor tur-retur, „fiecare cu fiecare”, foarte probabil în două serii, după care se va trece la disputarea play-off-ului. La finalul stagiunii, primele două echipe din grupa albastră și cea galbenă vor promova în grupa roșie, respectiv, albastră, iar ocupantele ultimelor două locuri din primele două serii vor retrograda. Cel puțin pentru moment, nu se știe cu exactitate dacă grupele Superligii României, în sezonul viitor, vor fi alcătuite din șase sau opt echipe, asta în funcție și de numărul formațiilor care se vor înscrie pentru noua ediție. Rămâne de văzut, astfel, care va fi varianta finală adoptată de federali, dar și care vor fi criteriile de folosire a jucătorilor străini în cele trei grupe valorice, fiind de așteptat ca numărul acestora să fie unul diferit în funcție de nivelul competiției.
În întrecerea feminină, lucrurile vor sta, în mare măsură, la fel, cu precizarea că, în acest caz, cele trei grupe valorice vor conține, aproape sigur, câte șase echipe.