Ieri, Comisia Europeană (CE) a prezentat raportul pe 2017 privind sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, conform căruia autorităţile naţionale au făcut din ce în ce mai frecvent uz de acest sistem, în cadrul căruia au fost difuzate peste 2.000 de alerte privind produse periculoase, potrivit Agerpres.
Jucăriile, de exemplu foarte popularele fidget spinners, precum şi autoturismele şi motocicletele, au fost primele pe lista produselor periculoase detectate şi retrase de pe piaţă, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Din ce în ce mai frecvent, consumatorii achiziţionează produse online direct din ţările terţe. Provocarea constă acum în a garanta că aceste produse respectă standardele de siguranţă ale UE.
În 2017, categoria ”jucării” a reprezentat categoria de produse pentru care s-au înregistrat cele mai multe notificări (29%), urmată de ”autovehicule” (20%) şi de ”articolele de îmbrăcăminte, produsele textile şi articolele de modă” (12%).
În ceea ce priveşte riscurile, în anul 2017, cel mai des notificat a fost riscul de vătămare (28%), urmat de riscul chimic (22%).
Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara UE. China este prima ţară de origine, însă în 2017, numărul alertelor a rămas stabil, la 53% (1.155 de alerte), la fel ca în anul precedent. Comisia continuă să coopereze strâns cu autorităţile chineze, cu care discută cazuri specifice şi pune în aplicare acţiuni, cum ar fi schimbul de bune practici. Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26%).