Fl. Tănăsescu

Ora nouă a zilei de ieri. Mai mult nicio secundă. Sirenele poliției, pompierilor, jandarmilor tulbură liniștea orașului. În stația RATP din fața Palatului Administrativ – nedumerire printre oamenii care așteptau să se urce în autobuze sau troleibuze. Coborârea grabnică a oamenilor legii, împrejmuirea zonei îi derutează, mai ales că se ia măsura ca, timp de mai bine de oră, acolo să nu mai staționeze niciun mijloc de transport în comun, pentru a face loc autospecialelor de la grupele operative apărute ca din pământ, din iarbă verde.
S-a primit un telefon de la subofițerul aflat la sediul Instituției Prefectului că două persoane au coborât dintr-o mașină albă în apropierea Palatului Culturii, lăsând un colet în Pasajul Omnia, iar un al doilea – sub o mașină din fața Prefecturii. Faptul a fost semnalat și de o altă persoană, care ne-a anunțat acest lucru prin intermediul Numărului Unic <<112>>. Am evacuat deîndată pasajul, creând și un perimetru de siguranță în zonă”, ne-a precizat colonelul Liviu
Coman, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova, situaţia pusă în scenă. Zona era împânzită de mascați, înarmați până-n dinți. Context în care devine sugestiv următorul dialog:
– Au venit mascaţii la Prefectură ?
– Nu, este un atac terorist, îi răspundem, fiindu-ne lene să adăugăm și substantivul “simulare”
– Atâta, doar ? Iar omul pleacă dezamăgit …

3-bÎncercăm să facem pe eroii, insistând să ne apropiem tot mai mult de primul colet suspect, aflat în parcarea dintre Palatul Culturii și intrarea “B” a Prefecturii. Asta cu toată opoziția reprezentanților SRI și ai jandarmilor, care ne roagă politicos, în nenumărate rânduri, să nu depășim anumite limite. Chiar și ale bunului simț, să o recunoaștem ! Nu de alta, dar primul colet suspect urma să fie detonat chiar la fața locului. Ne conformăm și ne retragem câțiva zeci de metri, acolo unde nu exista riscul ca schijele ori cuiele sau ce-o fi pus “teroristul” în coletul cu pricina să ne atingă. “Este și spre binele dumneavoastră și al nostru, fiindcă noi suntem trași la răspundere dacă pățiți ceva”, ne explică, politicos, un jandarm, rațiunea pentru care nu suntem lăsați să facem pe vitejii în timp de pace. Pachetul bubuie, fumul albăstrește zona. Neavizații – ploieștenii care nu știau despre scenariul din centrul municipiului – intră la idei. Mai ales că și pasajul care face legătura între Winmarkt ( fostul magazin Omnia) și Prefectură este închis, fiind păzit, la ambele capete, de jandarmi !
Acolo se află al doilea pachet suspect. Tot acolo se duce, îmbrăcat în costum specific, pirotehnistul care, cu o prăjină – iertat ne fie cuvântul, dar nu avem cunoștințe de specialitate în branșă ! – îl ridică și îl pune într-o nacelă. Acesta urma să fie detonat departe de oraș, spre a nu da, pentru a doua oară, palipitații ploieștenilor.
Da, a fost, ieri, un exercițiu de antrenament în zona Pasajului de la Palatul Culturii și al Prefecturii, pentru verificarea modului în care reacționează structurile din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului din România. Au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova, ai Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab”, ai ISU, ai DIICOT – Serviciul Teritorial Prahova, ai STS, ai Poliției Locale și, firește, ai SRI.
Astăzi după – amiază urmează un al doilea exercițiu – la Curtea de Apel Ploiești, iar al treilea va avea loc mâine, pe DN 1, în zona fostei Tabere de elevi de la Păulești. Toate cele trei antrenamente/ simulări fac parte – așa cum aminteam și-n numărul de ieri al ziarului nostru, din exercițiul intitulat OLEUM 18.