Violeta Stoica

Zeci de prahoveni vor primi ajutoare de urgență de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, valoarea totală a fondurilor alocate județului Prahova ridicându-se la 75.000 de lei. Banii sunt destinați pentru acoperirea parțială sau totală a unor cazuri speciale, ca urmare a unor alunecări de teren, incendii de locuințe sau situații medicale deosebite, care necesită ajutor de stat.
Săptămâna trecută, Guvernul Dăncilă a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență la nivel național în sumă totală de 1.517.900 lei, pentru sprijinirea a 493 de familii şi persoane singure afectate de incendii, fenomene hidrometeorologice periculoase și alunecări de teren, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială.
Cea mai mare sumă – 1.177.400 de lei – a fost alocată familiilor sau persoanelor singure care se confruntă cu situații deosebite cauzate de starea gravă de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială și necesită ajutoare de urgență.
“Bolile grave (cancer, leucemie, boli cardiace, boli degenerative, boli respiratorii, boli genetice, transplant de organe etc.) de care suferă membrii familiilor respective afectează întreaga familie din punct de vedere emoțional, social, financiar. Bugetele familiilor se diminuează considerabil din cauza costurilor suplimentare pe care trebuie să le suporte pentru asigurarea tratamentelor medicale și a intervențiilor chirurgicale, a deplasărilor la clinicile din țară ori din străinătate, aflându-se de multe ori și în situația de a nu putea asigura cele necesare traiului zilnic. În cazul unor familii situația este agravată de faptul că sunt bolnavi foarte grav mai mulți membri ai familiei, copii și adulți deopotrivă. Unele familii necesită sprijin pentru achiziționarea de proteze medicale, necesare membrilor bolnavi din familie”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern adoptată săptămâna trecută.
Și în județul Prahova cele mai multe cazuri fac parte din această categorie, a persoanelor care au nevoie de ajutor financiar pentru implanturi, pentru intervenții chirurgicale sau pentru tratamente medicale speciale.
25 de familii din țară care se află în situație de necesitate cauzată de fenomenele hidrometeorologice periculoase (precipitații abundente, furtună) și de alunecări de teren care au afectat locuințele acestora. Este și cazul unei familii din comuna Sîngeru, satul Piatra Mică, din județul Prahova, a cărei locuință a fost distrusă din cauza precipitațiilor abundente, iar terenul aferent locuinței este afectat de alunecări de teren. Dintre cele 25 de familii de la nivel național, două sunt din Prahova, suma totală alocată acestora fiind de 10.000 de lei, jumătate din bani mergând către familia din Sîngeru.
Alte 57 de familii, dintre care trei sunt din județul Prahova, se află în situații de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuințele, anexele gospodărești, cât și bunurile de folosință îndelungată, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale și de locuit, unele dintre acestea și cu stare gravă de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitate ca din veniturile proprii să-și poată repara locuințele. Pentru depășirea situației de necesitate se propune acordarea de ajutoare de urgență, beneficiarii din Prahova urmând să primească 11.000 de lei.
Beneficiarii ajutoarelor de urgență au fost identificați prin anchetele sociale realizate de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială și a municipiului București. Aceste ajutoare se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale.