F.T.

La începutul acestei luni, a intrat în vigoare Legea nr. 49/ 2018 privind precursorii de explozivi, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial Nr. 194 din 2 martie 2018.
Potrivit acestuia, introducerea pe teritoriul României sau scoaterea de pe teritoriul ţării, ca şi producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați (materiale specifice din care se confecţionează articole pirotehnice) se realizează numai de către operatori economici autorizaţi.
În acest context, conform unui comunicat al Poliţiei Române, ” din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, iar persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.Pentru asigurarea legalității operațiunilor cu aceste substanțe, polițiștii din structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase vor efectua controale administrative și vor coopera cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, cu autoritățile competente şi punctele naționale de contact din celelalte state membre ale Uniunii Europene și din statele Spaţiului Economic European şi, după caz, cu autoritățile competente din state terțe”.
Actul normativ mai precizează faptul că operatorii economici care produc, introduc, dețin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziție precursori de explozivi trebuie să raporteze punctului național de contact de îndată, dar nu mai târziu de 48 ore de la momentul sesizării, tranzacțiile suspecte, inclusiv refuzul de a accepta o tranzacție suspectă, precum și furturile şi disparițiile semnificative de precursori de explozivi. De asemenea, operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat (ce va cuprinde, pentru fiecare tranzacție, date de identificare ale vânzătorului și cumpărătorului, ale reprezentantului care face operațiunea, date despre precursorul de exploziv restricționat vândut sau achiziționat). Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați. Orice angajat al unui operator economic care intenționează să vândă ori să cumpere precursori de explozivi restricționați trebuie să se identifice cu act de identitate şi să facă dovadă că acționează ca reprezentant al operatorului economic, prin documente justificative. Totodată, punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.