Ţigările electronice ar putea creşte riscul pentru anumite tipuri de cancere şi boli cardiace, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu efectuat pe şoareci şi celule umane în laborator, arată AFP.
Acest studiu, care sugerează că ţigările electronice sunt mai nocive decât se credea, a fost efectuat de cercetători la facultatea de medicină a universităţii din New York şi publicate luni în revista Academiei americane de ştiinţe (PNAS).
Şoarecii, expuşi la vapori timp de două săptămâni, au inspirat vapori de nicotină echivalenţi a zece ani de folosire a ţigării electronice pentru un om.
La finalul acestei experienţe, cercetătorii au constatat efecte negative în ADN-ul celulelor plămânilor, vezicii urinare şi inimii animalelor, precum şi o reducere a nivelului proteinelor care repară celulele în organe comparativ cu şoarecii care au expirat aer filtrat în aceeaşi perioadă de timp.
Efecte nefaste similare au fost observate în celule umane din plămâni şi vezică expuse în laborator la nicotină şi la un derivat cancerigen al acestei substanţe, nitrozamina. Aceste celule au suferit rate mai ridicate de mutaţii tumorale.
„Deşi ţigările electronice conţin mai puţine substanţe cancerigene decât ţigările clasice, folosirea lor ar putea prezenta un risc mai mare de a contracta o boală pulmonară sau de vezică precum şi de dezvoltare de boli cardiace”, scriu cercetătorii, printre care profesorul Moon-Shong Tang, care a condus studiul.
Producătorii de ţigări electronice afirmă că acestea reprezintă o alternativă mai sigură decât ţigările clasice.
Studii pentru a examina efectele pe termen lung ale ţigărilor electronice au avut rezultate mixte.
În 2016, Vivek Murthy, US Surgeon General, a apreciat că „amploarea folosirii ţigărilor electronice în rândul tinerilor americani constituie o îngrijorare majoră de sănătate publică”, vorbind despre o creştere cu 900% a ratei de folosire a ţigărilor electronice în rândul liceenilor.
Un raport al Academiei americane de ştiinţă şi medicină publicat în 23 ianuarie a concluzionat că nicotina conţinută în ţigările electronice ar putea crea dependenţă în rândul tinerilor, predispunându-i la fumat.
Autorii, care au analizat 800 de studii ştiinţifice, arată însă că ţigările electronice sunt mai puţin nocive decât cele convenţionale şi ar putea contribui la renunţarea la acest obicei nociv.
Drept urmare, „la acest moment, nu ştim dacă ţigările electronice au un impact pozitiv sau negativ asupra sănătăţii publice”, au concluzionat ei.