Riscul de a muri prematur e mai mult decât dublu pentru taţii celibatari în comparaţie cu mamele celibatare sau taţii aflaţi într-o relaţie de cuplu, potrivit unui studiu dat publicităţii recent şi realizat în Canada, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Studiul nostru subliniază că taţii celibatari au o mortalitate mai ridicată şi demonstrează necesitatea unor politici de sănătate publică pentru a contribui la identificarea şi susţinerea acestor bărbaţi”, a afirmat autoarea principală Maria Chiu, cercetătoare în domeniul sănătăţii publice la Universitatea din Toronto. Publicat de The Lancet Public Health, studiul are la bază chestionare de sănătate adresate unui număr de 40.500 de persoane între 2000 şi 2012.
În rândul celor 871 de taţi participanţi la studiu, rata de mortalitate a atins 5,8 la mie. Este în mod detaşat mai mare decât în cazul mamelor celibatare (1,7 la mie) sau al taţilor într-o relaţie de cuplu (1,9 la mie). Ţinând cont de factorii specifici la aceşti taţi celibatari, în medie mai în vârstă şi mai frecvent suferinzi de cancer sau de boli cardiovasculare, riscul de mortalitate rămâne de două ori mai ridicat. Motivul nu este stabilit cu certitudine, dar cercetătorii suspectează stresul şi „modul de viaţă mai puţin sănătos”: alimentaţia mai puţin echilibrată, lipsa de exerciţii fizice şi consumul mai mare de alcool. În plus, aceşti bărbaţi au, se pare, „mai rar o reţea socială, asistenţă socială sau susţinere în educarea copiilor lor” decât mamele celibatare. În comparaţie cu acestea, care cel mai adesea au fost părăsite de partener înainte de naşterea unui copil, taţii singuri sunt mai frecvent văduvi, divorţaţi sau separaţi după o relaţie durabilă. Despărţirile fac ca din ce în ce mai mulţi copii din lume să trăiască cu un singur părinte.
În SUA, proporţia a crescut de la 8 la 23% între 1960 şi 2016, potrivit Biroului de recensământ. În Europa, Danemarca este, potrivit OCDE, ţara cu cea mai mare proporţie a gospodăriilor monoparentale (23% femei singure, 7% bărbaţi singuri). În Franţa, proporţiile în cauză sunt de 19 şi respectiv 4%. Un specialist al ONU în demografie, Joseph Chamie, a calculat în 2016 că „din cei 2,3 miliarde de copii din lume, 14%, respectiv 320 de milioane, trăiesc într-o familie monoparentală”.