Vicepremierul Paul Stănescu a anunţat că Guvernul va adopta cel târziu săptămâna viitoare o OUG prin care unităţile administrativ-teritoriale (UAT) să poată plăti salariile, arieratele, sentinţele şi corecţiile din excedentul bugetar.
“În discuţiile cu doamna prim-ministru, cu ministrul Finanţelor, am hotărât să dăm o ordonanţă de urgenţă în care, din excedent – excedentul fiind o chestiune foarte sensibilă aşa cum ştiţi – fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) să poată plăti cheltuieli salariale, sentinţe, corecţii şi arierate. Tot ordonanţa asta va mai conţine şi două lucruri: vom folosi acea compensare, cred că acum doi sau trei ani s-a mai făcut, adică dacă un UAT este dator la o societate comercială, societatea comercială e datoare la ANAF, să putem compensa toate lucrurile acestea şi sigur că e o chestiune care e urgent să o facem, pentru că sunt datorii pe care nu le putem compensa cred că de vreo doi ani. Şi, în acelaşi timp, tot din excedent vom plăti şi arieratele şi mai e un lucru foarte important: deci, compensarea, împrumutul din Trezorerie şi din excedent, repet, cheltuieli salariale, corecţii, sentinţe, arierate, asta e tot. Nu ştiu dacă putem fi gata cu ea, pentru că trebuie să ia şi avizul CES, pentru şedinţa de Guvern de mâine. Dacă nu, ea sigur va intra în şedinţa de guvern următoare “, a afirmat Paul Stănescu, la Senat. El a explicat că există localităţi cu un excedent bugetar foarte mare, iar altele care nu au excedent.
“Sunt localităţi care au excedent foarte mare, sunt localităţi care au un excedent normal, să spunem aşa, sunt localităţi care nu au excedent. Excedentul ăsta fiind o chestiune foarte sensibilă, foarte delicată, cum s-ar spune. Adică, el pe ce stă, până la urmă? Româneşte, aşa. El poate să stea pe împrumut, dacă vreţi, pe proiecte multianuale, pe cofinanţări, proiecte europene. În Legea bugetului am stabilit lucrurile astea, deci scrie în Legea bugetului clar că va fi analizată fiecare UAT în parte şi nicio UAT nu va pierde cofinanţare, deci statul va interveni în cazul cofinanţărilor şi tuturor celorlalte proiecte pentru ca toate UAT-urile să-şi ducă proiectele la bun sfârşit”, a arătat Stănescu.