F. T.

În ultima perioadă, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova a desfăşurat 19 acţiuni de control la operatori economici şi instituţii din întreg judeţul, iar în paralel au fost derulate activităţi de îndrumare şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unități sanitare cu paturi și spații cu aglomerări de persoane (cluburi, baruri, restaurante, supermarketuri etc.).
Astfel, în urma centralizării datelor la nivelul ISU Prahova, au fost identificate 109 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, 64 fiind înlăturate pe timpul desfășurării acestor acțiuni. În schimb, ca urmare a neregulilor constatate, inspectorii de la compartimentul ”Prevenire” au aplicat 18 amenzi, în cuantum de 115.000 de lei.
Principalele deficienţe au constat în neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de primă intervenţie (stingătoare), executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea avizului de securitate de incendiu, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric etc. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 19 exerciţii în caz de incendiu ( cu aproape 200 de participanți), precum și 19 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din localităţi și de la nivelul operatorilor economici şi al instituţiilor.