V. Stoica

Una dintre marile căi de aducțiune a apei potabile care ajunge de la Vălenii de Munte la nodul hidrotehnic Movila Vulpii va avea parte de lucrări de punere în siguranță, din cauza problemelor apărute în ultimii ani la această conductă, sigura cale de transport a apei potabile aflată în stare de funcționare de pe ramura Teleajen a sistemului hidrotehnic Prahova – Teleajen.
Exploatare Sistem Zonal Prahova SA a demarat procedurile pentru începerea lucrărilor de asigurare a zonei în care conducta respectivă trece pe sub pârâul Bughea, pe raza comunei prahovene Gura Vitioarei. Astfel, după semnarea unui contract de lucrări, a cărui valoare a fost estimată la aproape trei milioane de lei, va fi realizată o subtraversare la o adâncime de circa cinci metri, prin introducerea unui tub din beton armat printr-o metodă specială numită microtunel. În timpul lucrărilor, viitorul contractant ar trebui să țină cont de obligația de a nu se opri alimentarea cu apă potabilă pentru o perioadă mai mare de 12 ore, având în vedere că această conductă este singura sursă de alimentare pe zona Vălenii de Munte – Movila Vulpii.
În prezent, potrivit documentației realizate de Exploatare Sistem Zonal Prahova SA, “pe o lungime de circa 40 de metri, conducta – cu o vechime de aproximativ 34 de ani – este dezgolită şi supusă acțiunilor mediului înconjurător, ceea ce poate conduce oricând la pierderea siguranței în exploatare a acesteia”.