Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat ieri asupra faptului că ţara sa va face „tot ceea ce este nevoie pentru a se apăra”, la o zi după publicarea unui articol în care se relata despre zeci de raiduri israeliene împotriva jihadiştilor din Sinaiul egiptean, informează AFP. Netanyahu
nu s-a referit direct la articolul din New York Times publicat sâmbătă, în legătură cu care armata israeliană a refuzat să facă orice fel de comentariu. Potrivit cotidianului american, care citează oficialităţi americane şi britanice, în mai bine de doi ani, Israelul a efectuat peste 100 de raiduri aeriene în Egipt cu acordul autorităţilor de la Cairo. Raidurile aeriene efectuate în nordul Sinaiului (est), regiune situată la graniţa cu Israelul, au vizat jihadişti din gruparea Statul Islamic, a cărei ramură egipteană este activă în această zonă, potrivit New York Times.
Într-o intervenţie în debutul consiliului de miniştri, Netanyahu s-a referit la recentele întâlniri cu preşedintele american Donald Trump, cu lideri europeni şi cu şeful statului rus Vladimir Putin. „Le-am spus clar (acestor oficialităţi) că prezenţa noastră reprezintă principalul obstacol în calea propagării islamului radical în Orientul Mijlociu, promovat de Iran şi de (gruparea) Statul Islamic”, a declarat Netanyahu. „Nu vrem război, dar vom face tot ceea ce este nevoie pentru a ne apăra”, a adăugat el.
Din 2013, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Statul Islamic şi-a înmulţit atacurile ucigaşe împotriva forţelor de ordine din Sinai, dar şi împotriva minorităţii copte din alte regiuni ale ţării.