Violeta Stoica

Deși jumătate din bugetul Consiliului Județean Prahova, de 458 de milioane de lei, merge către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova – pentru bunuri și servicii, salarizarea personalului și pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap – reprezentanții autorității județene au făcut un efort pentru a împărți fondurile de la bugetul propriu și pentru investiții. Deși reducând cu circa 20% cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor subordonate Consiliului Județean Prahova, cheltuielile de funcționare ajung, per total, la circa 400 de milioane de lei, din care 23 de milioane de lei reprezintă salarizarea personalului propriu al autorității județene.
Excedentul înregistrat în anii trecuți este salvarea bugetului de dezvoltare al județului Prahova, pentru că la suma de 57 de milioane de lei prevăzută pentru anul în curs s-au mai adăugat sumele necheltuite în anii anteriori, respectiv 72 de milioane de lei.
Cu toate problemele legate de drămuirea corectă a fondurilor publice, investițiile din Sănătate sunt prioritare în cursul acestui an pentru președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.

spital interior

Sume substanțiale vor fi direcționate în acest an către finalizarea celor mai ample lucrări de modernizare făcute de la înființarea Spitalului Județean de Urgență și până în prezent. “Am încercat să ne încadrăm în cheltuielile de dezvoltare pentru a acoperi în special investițiile avute în vedere pe partea de Sănătate”, a declarat, ieri, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, în cadrul ședinței în care a fost aprobat bugetul Prahovei pe anul 2018. Acesta a mai precizat că se estimează ca până în luna noiembrie să fie finalizate complet lucrările de reparații capitale și de modernizare ale locației Nord a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Astfel, transferurile de la bugetul județean pentru finanțarea investițiilor de modernizare de la cea mai mare unitate medicală cu paturi din Prahova vor atinge circa 8,2 milioane de lei. Alte trei milioane de lei au fost orientate către maternitatea ploieșteană, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești fiind, de asemenea, pe lista pentru efectuarea de reparații și modernizări ale spațiilor.
Alte proiecte importante pentru infrastructura medicală sunt deja pregătite de Consiliul Județean Prahova, primii pași urmând să fie făcuți în cursul acestui an. Printre proiectele destinate Sănătății se află extinderea Spitalului Județean de Urgență cu un corp nou de clădire, din acest punct de vedere fiind gata studiul de fezabilitate. Cu fonduri europene, tot la Spitalul Județean de Urgență Ploiești se dorește extinderea Unității de Primiri Urgențe, principala poartă de intrare în această instituție medicală.
Bogdan Toader, șeful administrației județene, a ținut însă să se refere și la o altă componentă a actului medical: modul în care este tratat pacientul. „Pe lângă aceste investiții în modernizarea spitalelor, vom urmări, pe de altă parte, și cum se acţionează pentru schimbarea atitudinii personalului medical față de pacienți și față de aparținători”, a spus acesta.
Tot în zona infrastructurii din domeniul sanitar, de altfel, Consiliul Județean Prahova va colabora cu Primăria Ploiești pentru construirea unui imobil adecvat destinat funcționării primului aparat de radioterapie din județ, acceleratorul de particule atât de necesar bolnavilor de cancer urmând să fie finanțat de Banca Mondială, cu condiția ca autoritățile să ridice clădirea în care să funcționeze aparatul de înaltă performanță care ar putea să prelungească viețile a mii de pacienți oncologici.
Ieri, a fost aprobat şi un alt proiect al Consiliului Județean Prahova care ar putea să fie finanțat din fonduri europene şi care vizează extinderea și modernizarea ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență, în condițiile în care numărul pacienților care apelează la serviciile medicale ale acestei unități este în continuă creștere.