Declinul funcţiilor pulmonare poate fi împiedicat prin dieta alimentară bogată în roşii şi fructe, în special mere, sugerează un nou studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.
Cercetătorii spun că de aceste beneficii se pot bucura toţi adulţii, în special foştii fumători, întrucât anumite componente ale acestor alimente stimulează refacerea leziunilor pulmonare cauzate de fumat, informează jhsph.edu, preluat de MedLive.ro.
Cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health au constatat că adulţii care au consumat, în medie, mai mult de două roşii şi cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi au avut o scădere mai puţin accelerată a funcţiilor pulmonare, prin comparaţie cu persoanele care nu obişnuiau să includă aceste alimente în dieta zilnică.
Deşi oamenii de ştiinţă au testat şi alte surse dietetice pentru efectul de stimulare şi refacere a plămânilor, aceste beneficii au fost observate numai în cazul consumului zilnic de fructe, în special mere, şi legume, în special tomate.
Lucrarea de faţă, publicată în ediţia din această lună a revistei de specialitate „European Respiratory Journal”, face parte din studiul mai amplu efectuat pe tema cauzelor deteriorării plămânilor, finanţat de Comisia Europeană şi condus de specialiştii de la Universitatea Imperial College London.
Studiul sugerează că dieta alimentară ar putea stimula repararea leziunilor pulmonare în rândul persoanelor ce s-au lăsat de fumat. De asemenea, datele arată că o dietă bogată în fructe poate încetini procesul natural de îmbătrânire a plămânilor, prezent chiar şi în lipsa fumatului
„Constatările noastre subliniază nevoia de a stabili noi recomandări nutriţionale, în special pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli respiratorii, precum boala pulmonară obstructivă cronică,” declară Vanessa Garcia-Larsen, autoarea principală a cercetării.
Pentru a realiza acest studiu, începând cu anul 2002, cercetătorii au evaluat dieta alimentară şi funcţiile pulmonare a mai mult de 650 de adulţi. Apoi, zece ani mai târziu, testele pulmonare au fost repetate în rândul tuturor participanţilor la studiu.
De asemenea, participanţii din Germania, Norvegia şi Marea Britanie au fost rugaţi să completeze chestionare realizate de specialişti pe tema dietei alimentare şi a aportului nutriţional global.
La finalul investigaţiilor, participanţii au fost supuşi unei proceduri prin intermediul căreia le-a fost măsurată capacitatea plămânilor.
Cele din urmă examinări au constat în două teste standard pentru măsurarea funcţiilor pulmonare.
În investigaţiile lor, cercetătorii au ţinut seama şi de factori precum vârsta, sexul, înălţimea, indicele de masă corporală, statutul socio-economic, programul de activitate fizică şi consumul total de energie.
În rândul foştilor fumători, legătura dintre dieta alimentară şi capacitatea pulmonară a fost şocantă. Foştii fumători care au adoptat o dietă alimentară bogată în tomate şi fructe au înregistrat o reducere semnificativă a ratei de declin pulmonar pe parcursul celor 10 ani de studiu. Aceste constatări sugerează că nutrienţii ce alcătuiesc dieta lor alimentară ajută la repararea leziunilor produse de fumat de-a lungul timpului.
„Funcţiile pulmonare încep să scadă aproximativ la vârsta de 30 de ani, la o rată variabilă în funcţie de starea generală de sănătate a fiecărui individ. Studiul nostru arată că ajustarea dietei alimentare pentru a conţine fructe şi tomate poate contribui la atenuarea declinului datorat înaintării în vârstă şi, mai mult, poate chiar să contribuie la repararea daunelor cauzate de fumat. Astfel, dieta alimentară ar putea fi metoda cea mai eficientă de combatere a diagnosticului BPOC, ce este în creştere în rândul adulţilor din întreaga lume,” conchide autoarea principală a studiului.