Tricolorul LMV Ploieşti – CS Arcada Galaţi, astăzi, ora 15:30

Petre Apostol

Campionatul masculin de volei se reia, astăzi, pentru echipa Tricolorul LMV Ploieşti, elevii antrenorilor Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu având programat primul meci oficial din 2018 pe teren propriu, chiar cu una dintre contracandidatele la titlul naţional, anume CS Arcada Galaţi. Partida contează pentru etapa a XIV-a din faza I a Diviziei A1, a treia din retur. lmv2
Cele două echipe se găsesc, în momentul de faţă, după 13 meciuri disputate, la egalitate de puncte (33), însă ploieştenii se află în faţa gălăţenilor având un set în minus pierdut faţă de CS Arcada. În plus, Tricolorul LMV Ploieşti s-a impus în meciul din tur, de la Galaţi, cu scorul de 3:2 (17:25, 25:15, 25:17, 23:25, 15:10).
Olteanu şi co. au pierdut în acest sezon, pe plan naţional, doar cu Steaua Bucureşti, în ambele confruntări din campionat, echipă care se află în fruntea clasamentului, având un avantaj de două puncte faţă de Tricolorul LMV şi CS Arcada.

Avantaj de partea gălăţenilor în meciurile directe

Tricolorul LMV Ploieşti şi CS Arcada Galaţi s-au înfiinţat în acelaşi an (în 2012), însă au avut un parcurs diferit. Gălăţenii au promovat imediat în sezonul în care a luat fiinţă, după care s-au aflat mereu în lupta pentru titlul naţional, obiectiv pe care, însă, nu au reuşit să-l îndeplinească, în pofida bugetului remarcabil de care au dispus. În schimb, au obţinut două trofee, ambele câştigate anul trecut, anume Cupa României, respectiv SuperCupa României, cea din urmă desfăşurată chiar în Sala „Olimpia”.lmv3
Ploieştenii au urmat, însă, strategia paşilor mărunţi, promovând de-abia în al treilea sezon petrecut în divizia secundă. După un prim an la nivelul Diviziei A1 în care a realizat maximum din ceea ce se putea obţine (locul 5), Tricolorul LMV a suferit o dezamăgire, în sezonul anterior, când a plecat cu un nou antrenor şi cu obiectivul de a obţine medalii, situându-se, în schimb, tot pe locul al cincilea. Iar în al treilea an de la nivelul primului eşalon, ploieştenii au ajuns să-şi propună titlul naţional.
Pe parcursul acestor şase ani de existenţă, cele două echipe s-au întâlnit de 11 ori în meciuri oficiale, CS Arcada Galaţi câştigând de şapte ori. Ploieştenii, însă, s-au impus în precedentele două partide directe.

Schimbări în pauza de iarnă

În singura perioadă a sezonului în care echipele au avut la dispoziţie posibilitatea de a realiza transferuri, cluburile din campionatul românesc nu au făcut mari mutări. În privinţa echipei Tricolorul LMV Ploieşti, aceasta nu a realizat decât o singură achiziţie, aducându-l pe centrul de perspectivă Tudor Magdaş, având, astfel, în prezent, un lot de 13 jucători, dintre care doi îndeplinesc condiţia obligatorie impusă de federaţie, din actualul sezon, de a fi pe foaia de joc cel puţin un sportiv sub 23 de ani. Iar ambii sportivi de această categorie de la ploieşteni, Magdaş şi Ovidiu Darlaczi, fac parte chiar din lotul naţional al României. De partea cealaltă, CS Arcada Galaţi este singura echipă care a schimbat antrenorul în cursul sezonului, renunţând la serviciile bulgarului Nikolai Jeliazkov, în luna noiembrie a anului trecut, pregătirea formaţiei fiind preluată de Neculai Harabagiu.
Mai mult, gălăţenii au fost cei mai activi şi în perioada de transferuri din această iarnă. S-a renunţat la Jani Jeliazkov, fiind adus pe postul de universal lituanianul Arvydas Mišeikis, campion în România în 2009, cu Tomis Constanţa, venit de la ultima clasată din campionatul francez, Rennes Volley 35.
În plus, CS Arcada l-a mai transferat şi pe cel mai valoros libero al campionatului românesc, Adrian Feher, de la campioana Volei Municipal Zalău, jucător care a trecut, în lunga sa carieră, şi la precedenta echipă a Ploieştiului din prima divizie, CS Petrom.
De remarcat faptul că dacă la Tricolorul LMV nu există niciun jucător ploieştean în lot, în schimb, la CS Arcada, se află un sportiv originar din Ploieşti, Liviu Cristudor, format la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, sub îndrumarea profesorului Ştefan Dumitrescu.

Mai buni la cifrele statistice

În privinţa statisticilor celor două echipe, Tricolorul LMV Ploieşti are avantaj la mai multe capitole faţă de CS Arcada Galaţi. Astfel, ploieştenii au realizat mai mulţi aşi (75 la 67), cu o medie de 1,6 aşi pe set (CS Arcada are 1,4 aşi pe set), fiind pe locul al doilea din campionat, după Steaua (2,1). De asemenea, Tricolorul LMV a realizat mai multe puncte din blocaj faţă de adversara din această după-amiază (142-123), cu o medie de 3,1 blocaje pe set (CS Arcada are o medie de 2,6 blocaje pe set), fiind singura echipă din Divizia A1 cu peste trei puncte din blocaj pe set.
Echipa ploieşteană s-a descurcat, totodată, mai bine şi la recepţie, având o eficienţă de 33% (faţă de 29% a gălăţenilor), şi un procent de 42% la preluare perfectă (faţă de 35% de partea CS Arcada).
CS Arcada a realizat, în schimb, mai multe puncte din atac decât ploieştenii, conducând la acest capitol cu 583 la 574, având o medie de reuşită de 55% (cea mai bună din campionat), faţă de 53% a echipei prahovene.

Arbitri din Ardeal

Meciul dintre Tricolorul LMV Ploieşti şi CS Arcada Galaţi va fi arbitrat de către Tudor Pop și Cristian Șanta, ambii din Cluj-Napoca. Ca observator din partea federaţiei a fost desemnat Angheluș Cotoanță, din Bucureşti.
Etapa a început de ieri seară, cu meciul dintre Dinamo Bucureşti şi SCM U Craiova, dispută importantă pentru calificarea în partea superioară a fazei finale a campionatului.

Celelalte partide ale rundei sunt programate astăzi, astfel:
Universitatea Cluj – CS Unirea Dej, ora 12:00
CSS 2 CNE UKRO Baia Mare – CSM București, ora 12:30
Universitatea de Vest Timișoara – Volei Municipal Zalău, ora 17:00
CS Știinta Explorări Baia Mare – CSA Steaua
București, ora 18:00