Violeta Stoica

Deși a trecut printr-o perioadă de schimbare a condițiilor destinate zonei turistice a orașului, Azuga a rămas în continuare marcată și “schilodită” de imaginea ruinelor fostelor fabrici care altădată constituiau principala sursă de venit a locuitorilor din zona superioară a Văii Prahovei. După anii ’90 sau chiar spre 2000, fabricile Postav Azuga, Bere Azuga, Sinter Ref s-au închis, iar imobilele în care acestea își desfășurau activitatea au ajuns pete negre pe obrazul unuia dintre orașele de pe Valea Prahovei cu un potențial extraordinar de dezvoltare turistică, majoritatea acestora aflându-se chiar pe drumul principal către domeniul schiabil din Azuga.
Anul acesta, potrivit unor hotărâri luate de consilierii locali din Azuga, două dintre fostele fabrici generatoare altădată de locuri de muncă au ajuns să facă găuri mari în bugetele societăților care le dețineau. Astfel, terenul lăsat în paragină al fostei fabrici de bere din Azuga (renumită în urmă cu 30 de ani pentru calitatea sa), dar și terenul și clădirile fostei Sinter Ref (foto 1) au ajuns – pe lângă imobile abandonate care urâțesc orașul – să fie impozitate cu sume de cinci ori mai mari decât acelea pe care le-au plătit anul trecut.
Potrivit primarului orașului Azuga, George Ciprian Barbu, s-a ajuns la această variantă de supraimpozitare pentru că trebuie început de undeva cu schimbarea feței localității, în special pentru că zonele cele mai afectate de clădirile și de terenurile lăsate de izbeliște sunt în apropierea centrului orașului și pe drumul principal către domeniul schiabil al orașului.
Primarul Barbu afirmă că anul acesta s-ar putea ajunge ca reprezentanții Sinter Ref să plătească de cinci ori suma achitată în anii anteriori pentru suprafața de 8,2 hectare de teren pe care se află și clădirile care au aparținut fabricii, ceea ce ar însemna aproximativ 360.000 de lei față de sumele plătite până acum, respectiv circa 72.000 de lei. Nici societatea care deținea fosta fabrică de bere nu a scăpat de creșterea substanțială a impozitului pe terenul deținut pe strada Independenței din Azuga, pentru că, deși clădirea fostului producător de bere de pe Valea Prahovei a fost demolată, terenul a rămas neîngrijit, ceea ce a impus luarea măsurii creșterii impozitelor locale, așa cum de altfel permite legislația în vigoare. “Aceste societăți au avut deja transmise somații anul trecut, iar în luna decembrie, cu aprobarea consilierilor locali, s-a luat decizia de a mări cu 500% impozitul pe clădiri și pe terenuri. Au posibilitatea să conteste deciziile de impunere, dar au și varianta de a veni cu planuri de redresare a situației actuale. Dacă nu, se poate ajunge la executarea bunurilor pentru recuperarea datoriilor care s-ar înregistra la bugetul local, în cazul neachitării impozitelor”, a declarat primarul George Barbu.Azuga 2
Un alt caz este acela al unei societăți din Capitală care a început construirea a trei hoteluri (foto 2) chiar la baza pârtiei Sorica, dar pe care nu le-a finalizat, clădirile respective fiind acum în situația de a urâți zona aflată la limita domeniului schiabil și nu de a oferi spații suplimentare de cazare, așa cum ar fi fost normal.
De altfel, și în această situație, impozitul pe clădiri și terenuri a fost mărit cu 500%, însă Primăria Azuga s-a mai judecat cu societatea proprietară (SC Lulache Group SRL – deținută de un important om de afaceri) și pentru alte datorii la bugetul local, autoritatea locală câștigând procesele privind executarea silită.
Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și a terenurilor neîngrijite situate în intravilanul orașului Azuga, în baza hotărârilor nominale date la finalul anului trecut, compartimentul venituri din cadrul primăriei va opera supraimpozitarea în evidențele fiscale, va emite și va comunica actul administrativ fiscal persoanelor juridice aflate în situația de a achita un impozit cu 500% mai mare din cauza degradării clădirilor și neîngrijirii terenurilor.
Pe de altă parte, însă, conform declarațiilor primarului orașului, în cazul persoanelor fizice, dacă acestea dețin imobile sau terenuri degradate sau neîngrijite, dar fac dovada că renovează cel puțin fațada, acestea vor beneficia de o reducere de 50% la impozitul anual.