F. T.

Au intrat în vigoare noile prevederi ale legii privind apărarea împotriva incendiilor, care impun afişarea unor panouri de înştiinţare a cetăţenilor în ceea ce priveşte clădirile şi spaţiilor publice din categoria comerţ, cultura şi turism, care nu deţin autorizaţie de securitate de incendiu, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoaratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU „Şerban Cantacuzino” Prahova. „Proprietarii acestor construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze în dreptul intrărilor panouri de înştiinţare, inscripţionate cu litere de tipar, având dimensiunile de minimum 2,5 centimetri, de culoare roşie, pe fundal alb, având conţinutul <<Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu>>. Nemarcarea corespunzătoare a acestor tipuri de obiective atrage după sine sancţionarea contravenţionala cu amendă în valoare de 5.000 de lei”, se precizează în comunicatul de presă al pompierilor prahoveni. Construcţiile publice pentru care vor trebui să fie afişate panourile amintite de înştiinţare (vezi foto) fac parte din categoria celor care reunesc un număr mare de utilizatori şi pentru care sunt necesare măsuri sporite de siguranţă pentru prevenirea incendiilor.
Pe de altă parte, însă, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, sublocotenent Raluca Vasiloae, proprietarii construcţiilor sus-amintite nu sunt scutiţi de amendă, în cazul în care nu deţin autorizaţie de securitate de incendiu, chiar dacă au montate panourile de avertizare. Aceştia tot vor fi sancţionaţi contravenţional – mergându-se chiar până la închiderea respectivelor incinte !
Cu titlu exemplificativ: este identificată o clădire care nu are nici autorizaţie de funcţionare şi nici panou de înştiinţare ? Proprietarul ia două amenzi: una pentru lipsa autorizaţiei şi o alta pentru lipsa panoului !