Profesorul Gheorghe Mencinicopschi susţine că produsele light nu contribuie la slăbire, ci pot chiar încuraja îngrăşarea, aşa că trebuie să fiţi informaţi de ce este necesar să le evitaţi, potrivit AMPress, care citează sănătate.bzi.ro.
Termenul „light” este speculat la maximum de firmele producătoare de băuturi răcoritoare şi de alimente, scrie doctormenci.ro. Acest termen sugerează cumpărătorului că e vorba de un produs uşor, dietetic, prin urmare sănătos şi extrem de util în curele de slăbire, ceea ce nu este adevărat. Ca de obicei, este esenţial să citim eticheta şi să nu ne lăsăm păcăliţi de precizările „0% grăsimi”, „0% zahăr” sau „0% calorii” tipărite cu litere mari. Citind cu atenţie vom vedea că poate produsul are „0% zahăr” sau „grăsimi”, dar conţine nenumărate E-uri.
Zahărul din aceste produse a fost înlocuit cu edulcoranţi (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamați-E 952, zaharina-E 954). Aceştia, deşi conţin mult mai puţine calorii decât zahărul, au un efect metabolic contrar: îngraşă! De ce? Pentru că nu numai că nu reduc pofta de dulce, ci o accentuează. Îndulcitorii perturbă senzaţiile de saţietate –foame, decuplându-le de aportul alimentar. Astfel creierul, după ce a receptat senzaţia de dulce, aşteaptă recompensa calorică.