F. T.

Primul episod cât de cât mai serios de ninsoare din această iarnă a dat oarecum peste cap atât circulația de pe porțiunile de drum DN 1 și DN1 A care străbat Prahova, iar pentru o perioadă de timp şi pe cel feroviar și alimentarea cu energie electrică a peste 1.000 de consumatori din mai multe localităţi ale judeţului.
Dificultăți au avut ieri și echipajele Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, care au ajuns cu întârziere la cazurile medicale înregistrate în zona Văii Prahovei din cauza blocajelor din trafic.
Și totuși, după cum vom vedea mai jos, de data aceasta, oamenii au fost, până la urmă, deasupra vremii, iar nu vremea rea deasupra lor! Chiar dacă pe Valea Prahovei ningea ca-n povești pentru cei care stăteau la gura sobei, iar alții erau trași, cu mașinile, pe dreapta, pe la Nistorești. Asta în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) instituise, încă de miercuri, cod portocaliu de ninsori și vânt – valabil până aseară, cu posibilitatea prelungirii, după cum s-a precizat ieri – iar pe Valea Prahovei, mai ales între Nistorești și Sinaia, traficul a fost îngreunat. La Nistorești, de exemplu, șoferii autovehiculelor cu tonaj mai mare de 7,5 tone nu mai știau care-i “mersul” în zonă, câtă vreme poliția rutieră ba le restricționa traficul în localitatea cu pricina, ba le permitea circulația pentru o perioadă, pentru ca, mai apoi, să îi tragă pe dreapta în aceeași zonă – Nistorești ! Și asta din cauza viscolului, care crea probleme de vizibilitate, chiar dacă stratul de zăpadă era de unul – maximum doi centimetri grosime !

„Sub zăpadă nu este gheață, dar este destul de greu pentru vehiculele de mare tonaj să înainteze chiar și pe zăpadă frământată. Tirurile au tracțiune pe două roți. Tocmai de aceea au fost instituite restricții în Azuga pentru astfel de vehicule”, explica, în noaptea de miercuri spre joi, Marian Popescu, purtător de cuvânt al IPJ Prahova, motivul pentru care în zonă se formase o coloană de tiruri. Iar câte-un derapaj, care în condiții meteorologice rezonabile nu ar fi creat cine știe ce probleme, ridica multe semne de întrebare în ceea ce privește fluența circulației. Astfel, în noaptea în care a căzut prima zăpadă cât de cât mai serioasă, un tir s-a răsucit în mijlocul drumului prin județul Brașov, ceea ce a dat peste cap traficul pe Valea Prahovei.
Cinci echipaje ale poliției din cadrul Direcției Rutiere a IPJ Prahova au patrulat în noaptea de miercuri spre joi, pentru a supraveghea și preîntâmpina eventuale evenimente nedorite sau chiar tragedii. Care, din fericire, nu au fost. A, că un autocar a patinat un pic pe Valea Prahovei, asta-i o bagatelă; se putea întâmpla și prin luna mai, când plouă !
De asemenea, mai multe utilaje de deszăpezire au fost concentrate pe DN 1, porțiunea care străbate stațiunile turistice din județ (cinci, numai în zona Sinaia), dar și pe DN 1A (la Vălenii de Munte erau concentrate patru utilaje de deszăpezire).

ISU
Viscolul a afectat, însă, și consumatorii de curent electric. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, ieri dimineață, în jurul orei 7, erau fără curent electric 1.035 de consumatori din localitățile Chițorani, Bușteni, Poiana Țapului, Sinaia, Plopu și Hârsa, fiind afectate 13 puncte de transformare. Iar la ora 15,30, mai erau 956 de abonați fără curent electric.
Tot vântul a doborât câțiva copaci. Au fost cinci la Sinaia -, în prima noapte de iarnă cât de cât adevărată din acest an. A urmat o altă cădere ieri, după amiază, la Predeal, care a dat peste cap traficul feroviar de pe Valea Prahovei. Apoi, alți copaci căzuți în zona Valea Largă,
au afectat circulația feroviară, acest lucru urmând să fie remediat aseară.
Rezumând: Ieri după-amiază, la ora 16, se circula fără absolut nicio restricție pe toate drumurile din județ și se lucra la deblocarea traficului feroviar. Doar traseul dintre Sinaia spre Cota 1400 rămăsese închis circulației. Dar era abia ora 16…