Pe listă – Penitenciarul Ploiești și arestul IPJ Prahova

V. Stoica

La finalul anului 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat publicității o decizie comună care a vizat 18 plângeri depuse de români nemulțumiți de condițiile în care au trăit în închisorile sau în centrele de arest preventiv din țară. Conform informațiilor făcute publice de către reprezentanții CEDO, 18 români care au fost fie arestați preventiv, fie au fost condamnați la închisoare, fie ambele variante vor primi de la statul român sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de euro din cauza regimului de detenție.
Pe lista celor 18 cauze, contopite într-un singur dosar pentru că situațiile luate în discuția CEDO erau similare, fiind examinate în cadrul unei singure ședințe de judecată, s-au aflat și condițiile din Penitenciarul Ploiești și din arestul IPJ Prahova, în perioada în care a fost lipsită de libertate una dintre persoanele care au făcut plângere la Curtea Europeană. Astfel, în urma unei plângeri depuse la CEDO în anul 2015, N.L., născut în anul 1983, va primi suma maximă stabilită în acest vraf de amenzi, respectiv 5000 de euro.
Potrivit unei anexe la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, N.L. a fost închis în arestul IPJ Prahova timp de o lună, între iulie și august 2012. În privința condițiilor din arestul poliției prahovene, persoana lipsită de libertate a făcut plângere pentru suprapopulare, pentru infestarea celulelor cu insecte, lipsa unei locații adecvate pentru servirea mesei, lipsa luminii naturale, lipsa de intimitate la toalete. Aceeași persoană s-a plâns la CEDO și pentru că în perioada februarie – iunie 2013, când s-a aflat în Penitenciarul Ploiești, a avut parte, de asemenea, de suprapopulare și lipsa unor condiții adecvate pentru asigurarea igienei. Pe lângă condițiile de detenție din cele două locații aflate pe raza județului Prahova, bărbatul respectiv a mai reclamat și Penitenciarul Mărgineni, dar și Penitenciarul Găești și, ca urmare a deciziei CEDO, va primi de la statul român suma de 5.000 de euro.
Între timp, de la perioada în care a fost încarcerat bărbatul care a făcut reclamație, atât la închisoarea din Ploiești, cât și la arestul IPJ Prahova, au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare a deținuților sau a arestaților preventiv.